Kas Naujo?

Skautų naujienos

2016-06-26

WOSM susitikimas Gruzijoje

WOSM Europos ir Eurazijos regionų istorinė sutartis. Brolio Algirdo iššūkis, Lietuvos karatistų ir Ukrainos pergalė.

Ko gero, taip trumpai apibūdinčiau Gruzijoje praleistą savaitę. Nors mėnuo jau apsuko visą ratą, bet pasekmės vis dar jaučiamos dabar – kontaktavimai su broliais ir sesėmis atvykusiais iš 23 šalių (8 – iš Eurazijos valstybių ir 15 – Europos). Šviežiausias jų –  pakvietimas mūsų organizacijai į tarptautinę stovyklą Gruzijoje! Laiko krepšiams susikrauti dar tikrai yra.

Bet viskas nuo pradžių.

Kadangį į šį svarbų meetingą atvykau keliomis dienomis ankstėliau, o nakvynę vidurnakty rasti nepažįstamame Tbilisyje buvo sudėtinga, gelbėjo tai, kad esu skautas(!) ir kad turime puikų Lietuvos ambasadorių Gruzijoje – br. Algirdą Striogą. Stogas, lova, pusryčiai, informacija, teleportacija, Gruzijos kultūra, šavarmos iššūkis ir galų gale – nerealus pusdienis kalnuose. Ačiū, tau brol!

 

Grįžtu prie meetingo, kuriame pagrindinis epizodas buvo – Eurazijos ir Europos regionų bendradarbiavimo sutarties pasirašymas. Europa turi resursų, patirties, o dar jaunoms posovietinėms šalims, kuriose skautai vis dar maišomi su pionieriais (o Baltarusijoje yra ir pastarųjų!) reikia Europos palaikymo.

Susitikimo metu ne tik pažindinomės vieni su kitais, o žiūrėdami Euroviziją džiaugėmės Ukrainos pergale, bet ir kūrėme kartu projektus, susipažinome su fondais, kurie pasiruošę padėti realizuoti idėjas. Vienas iš projektų – Taikos stovykla Baltarusijoje, kurioje dalyvautų skautai iš Rusijos, Ukrainos, Armėnijos, Azerbaidžano. T.y. iš tų regionų, kuriuose labiausiai jaučiamas priešiškumas. Kitas projektas kartu su estų skautais – Gilvelio mokymai Eurazijos regionui. Turime patirties, žmogiškųjų resursų ir noro.

Labai miela buvo išgirsti atsiliepimus apie mūsų savanorius Bulgarijoje, kuri su malonumu priimtų ne vieną lietuvių skautą. O taip pat neliko nepastebėtas ir mūsų gražusis Atstovavimo kaklaraištis.

Lenkų atstovai turėjo dar ir savo misiją – kvietimą palaikyti Pasaulinę Jamborę 2023 m. Gdanske, dėl kurios teisę organizuoti kovoja su Pietų Korėja.

Kalbant apie kovas – reisas Vilnius – Kijevas – Tbilisis buvo bene saugiausias pasaulyje, nes juo skrido ir gausi Lietuvos Kiokušin Karate delegacija į Europos čempionatą, kuri pateisino savo smūgius ringe ir įrodė, kad lietuvių kovotojai yra stipriausi pasaulyje (po japonų). Kaip sakant, Carpe diem – pavyko ir man išgirsti už 2000 km. skambant Lietuvos himną nugalėtojų garbei.

O ką domins projektai, fondai ir užsienio partneriai – rašykite LS Užsienio reikalų skyriui.

 

Br. Seržas

 

*Stovykla vyks liepos 27 – birželio 2 d. Daugiau info URS.