Kas Naujo?

Skautų naujienos

2016-05-10

Fiesta de la Agora 2016

Įspūdžiai iš tarptautinio vyr. skautų ir kandidatų renginio Agora 2016.

Fiesta de la Agora 2016 (arba kaip mums sekėsi jau tradicija tapusiame Roverių renginyje)

 

Balandžio 13-17 dienomis Ispanijoje, Madride, į kasmetinį tarptautinį vyr. skautų ir kandidatų renginį Agora susirinko 48 skautai iš net 19 Europos šalių, tarp Jų papuolėme ir mes, Raganos draugovės kandidatė sesė Simona ir sesė Austėja, kandidatė iš Laumės draugovės.

 

IMG_9783.JPG

Šių metų renginio tema - “Nuspalvinkim pasaulį”. Po naktinės įšventinimo ceremonijos, kurios metu pasipuošėme juodai baltais Agoros kaklaraiščiais, kibome į darbus, pradėjome gilintis į keturias pagrindines potemes - jaunimo įgalinimą, daugiakultūriškumą, žmogaus teises bei asmeninių projektų vystymą. Iš pradžių visų šalių atstovai pristatė savo organizacijas.

IMG_9624.JPG

Visos jos veikia vienu tikslu - ugdo savarankiškus, atsakingus jaunus žmones, tačiau jų metodai skiriasi. Pakankamai neįprastas faktas kitų šalių skautams buvo jau tai, kad mūsų organizacijoje vyr. skautavimo programa tęsiasi iki 29 metų, tačiau išgirdę, kad iki tapimo vyr. skautu dar laukia kupinas iššūkių kandidatavimo kelias, kurio programa tradiciškai laikoma paslaptyje, jie netekdavo žado. Taigi natūralu, kad didžiąją Agoros dalį užsiėmėme švietėjiška veikla - pažindinome roverius su Lietuvos skautija, kurią po tokios tarptautinės patirties pradėjome vertinti dar labiau.

 

IMG_3749 (1).JPG

Kadangi skautų Agoroje buvo tiek daug ir tokių skirtingų, daugiakultūriškumo tema buvo buvo išties aktuali mums visiems. Ją vystyti pradėjome žaidimo forma - kiekvienas prisiminėme stereotipus, susijusius su konkrečia tauta ir jos kultūra, bei susiskirstę nedidelėmis grupėlėmis dainų bei vaidybinių etiudų pagalba bandėme juos patvirtinti arba paneigti. Visgi, gana greitai surimtėjome, žaidimas privedė prie daug rimtesnių diskusijų, kurios pasibaigė Amnesty International (tai pasaulinė nepolitinė organizacija, kovojanti už žmogaus teises) paskaita. Kadangi ji vyko Madrido centre, nepraleidome progos geriau pažinti ir pačio miesto.

DSC_3868.JPG

Visose šalyse roverių veikla neatsiejama nuo savanoriškos veiklos už organizacijos ribų, taigi Ispanijoje turėjome progą susipažinti su negalią turinčiais vaikais jų dienos centre. Kadangi vaikai nemokėjo anglų kalbos, tai visiems buvo nemažas iššūkis, tačiau jo nepabūgome. Nors vaikai iš pradžių nedrąsiai prisileido naujus žmones, tačiau pajutę rūpestį, gerus norus ir pamatę nuoširdžias šypsenas mažieji draugai ėmė pasitikėti. Nuostabus jausmas užplūdo matant jų laimingus veidus, besidžiaugiančius grojančia muzika, pripūstais balionais ir skautiškais žaidimais gryname ore. Tokiais momentais supranti, kiek daug gėrio galime sukurti drauge su kitais sesėmis ir broliais.

DSC_3899.JPG

Turbūt įsimintiniausia Agoros dalis buvo “Intergalaktinis vakaras”, kurio metu kiekvienas iš mūsų turėjome progą pristatyti ne tik savo organizaciją, bet ir šalį. Žinoma, neapsiėjome be juodos duonos, rūkytų lašinukų gabalėlio bei medaus, tačiau turėjome ir kuo nustebinti - legendos sklido apie tradicinius sausainius su kanapių sėklomis, kuriais nusprendėme pavaišinti užsieniečius. Visko išragavusius pradžiugindavome gintaro gabalėliu dovanų - laimei atnešti. Turėjome laiko pasižvalgyti ir po kitas galaktikas, kuriose buvo gausu tradicinių užkandžių, tokių kaip ispaniška, prieš mūsų akis ant atviros ugnies kepta dešra, portugališki pyragaičiai, suomiški anyžiniai saldainiai ir daugybė kitų… Po tokių puikių vaišių laukė ir tradicinių šokių pamokos, pasibaigusios bendra diskoteka.

 

Į Lietuvą grįžome pavargusios, bet pilnos naujų įspūdžių, pažinčių ir motyvacijos, kuri, tikėkimės, nuves mus dar neišbandytais ir iššūkių pilnais skautavimo keliais!

 

IMG_6827.JPG