Kas Naujo?

Skautų naujienos

2016-01-19

Здравейте! - Zdraveite!

Skautiški linkėjimai iš savanorystės Bulgarijoje.

Здравейте! - Zdraveite! - Sveiki!

          Jau 4 mėnesius gyvenu Bulgarijoje ir noriu su jumis pasidalinti savo patirtimi čia. Pagal Europos Savanorių Tarnybos (EST) programą atvykau į Varną savanoriauti Bulgarijos skautų organizacijoje. Sakytumėte, skautė 24 val. per parą?. Žinot ką? Tikrai taip! Pripažinsiu, baiminausi, kad galiu „persivalgyti“  šios, sau širdžiai mielos, veiklos. Bet, mano laimei, be galo džiaugiuosi šiuo savo sprendimu! Ir štai priežastys kodėl:

             Ate, ate,  komforto zona. Skamba nepatogiai? Bet, patikinu, be proto smagu! Palikusi šeimą ir draugus, metams laiko išvykau į šalį, apie kurią menkai ką težinojau. Nauja aplinka, nauji žmonės, visiškai naujos skautavimo aplinkybės ir sąlygos. Nėra saugios vietos pasilėpti, esi priverstas tvirtai stovėti ant abiejų kojų ir plačiai išskėstomis rankomis priimti pas tave ateinančius  iššūkius. Ir visa atsiperka! Ateina nauji draugai, nauji potyriai ir naujas žvilgsnis į save ir kitus!

           Svetingumas. Jis pranoko mano visus lūkesčius. Nuo pat pirmų akimirkų čia iki pat dabar, skautai nuolatos rūpinasi ar man nieko netrūksta, kaip aš jaučiuosi ir pan. Iškilus menkiausiam neaiškumui, visada turiu į ką kreiptis ir man VISADA būna atsakyta. Kiti savanoriai net juokauja, kad čia ne organizacija, o sekta, nes esu, veikiausiai, patogiausiai gyvenanti savanorė Varnoje.

                 Nauji draugai. Be paslaugių ir draugiškų bulgarų, manęs taip pat čia laukė EST šeima. Tai savanoriai iš kitų šalių, dalyvaujantys kituose projektuose ir gyvenantys tame pačiame mieste. Mus jungiančios EST programos dėka, mes kartu dalyvaujame mokymuose, lankome kalbos kursus, dalinamės savo patirtimis vieni su kitais, keliaujame ir pramogaujame drauge!

                                                          EST mokymai. Savanoriai iš visos Bulgarijos.

                  Naujos (-ų) kultūros (-ų) pažinimas. Nors kultūrinio šoko čia nepatyriau, visgi, reikėjo nemažai laiko priprasti prie čionykščio gyvenimo ritmo, o jis gerokai lėtesnis. Žinoma, galimybė pažinti balkanų šalies kultūrą, žmonių mentalitetą, pamatyti skautavimo skirtumus – neįkainojama.

                                                                                         Juodoji jūra

                  Kelionės. Nemanau, kad yra daug ką pridurti. Galimybė aplankyti išskirtinius miestus, pamatyti kvapą gniaužiančius kraštovaizdžius, įkišti kojas į Juodąją jūrą, žygiuoti Balkanų kalnais – jeigu tai neįtikina, tai nežinau, kas gali.

                                                                                Docha, Lovech, Bulgaria.

                  Tarnystė artimui. Niekas man neteikia tiek laimės, kaip buvimas naudinga. Prieš atvykdama žinojau, kad Bulgarijos skautų organizacija nėra tokia išvystyta, kaip Lietuvos skautija. Bet niekada negali suplanuoti tikrojo įspūdžio. Iš tiesų, pamačiau, kad mūsų organizacijos ne tokios ir skirtingos, tik čia problemos gerokai opesnės. Tai leido man suprasti, kokie laimingi esame, galėdami džiaugtis Lietuvos skautijos augančiu narių skaičiumi, jaunų vadovų gausa, veiklos nestokojančia programa. Tai savotiškai įkvėpė mane ieškoti savo vietos šioje organizacijoje ir, ją radus, tapti realia pagalba jiems. Smagu tai, jog kiekvienas skautas, savanoris čia gali atrasti savo nišą, kur tikrai bus naudingas, ir kurio nauda turės tęstinumą jam išvykus. 

                Tarptautiškumas. Bulgarijos skautų organizacija nėra labai didelė, tačiau palaiko gerus ryšius su kitų šalių skautais, ir, pasitaikius galimybei, organizuoja bendrus projektus ir renginius. Būnant čia teko dalyvauti keliuose mokymuose, kuriuose turėjau atstovauti Lietuvos skautiją, pristatyti Lietuvos roverių programą(ką dabar visi tikrai žino, tai kad Lietuvoj vyr. skautai savo paslaptis į kapus nešasi), bei EVS savanorystės galimybę Bulgarijoje. Turėjau galimybę prisidėti prie danų organizuojamų mokymų skirtų Bulgarijos roveriams. Taip pat šiuo metu kuriame programą tarptautiniam „Balcan Rovertrip 2016“ renginiui.

                                                   Tarptautiniame Šumeno skautų centre - kaip namie.

                  Asmeninis tobulėjimas.  Kiekvienas EST savanoris, atlikdamas savanorystę turi apsibrėžti ir įvykdyti savo asmeninį projektą, kurio metu galėtų individualiai tobulėti. Pripažinsiu, pakankamai ilgai trukau, kol apsibrėžiau savąjį.  Bet galiausiai džiaugiuosi, kad dirbu pagal specialybę. Kadangi esu vizualinės komunikacijos studijų absolventė, skautai netruko pastebėti, kad moku piešti ir maketuoti. Todėl jie man pasiūlė prisidėti prie emblemų ir įvairių maketų kūrimo. Šiuo metu, bendradarbiaudama su viena bulgare skaute, piešiu specialybių emblemas ir žiemos stovyklos emblemą. Taip pat, planuose yra Bulgarijos skautų orgaizacijos ženklo atnaujinimas ir internetinės svetainės dizaino kūrimas. Tad veiklos stygiumi negalėčiau skųstis. 

      Galvojat: „gal ir nieko“? Patikėkit – verta. 

            Kiekvieną dieną jaučiu, kaip šie laikini mano namai tampa man vis jaukesni, kaip kiekvienas čia pažintas žmogus tampa vis artimesnis ir kaip kiekviena aplankyta vieta tampa bent šiek tiek sava.  Nors jau spėjau pasiilgti savo šeimos ir draugų, bet esu be proto laiminga būdama ten kur esu. Stengiuosi pilnai džiaugtis savo laiku, kompanija ir veikla čia. Siunčiu vėjuotus linkėjimus nuo Juodosios jūros: keliaukit, atraskit ir aukit – nes bet koks laikas yra tinkamas!

Vyr. sk. Silvija Biaglovytė