Kas Naujo?

Skautų naujienos

2015-12-12

Trečiasis Advento sekmadienis. Šventųjų durų simbolika ir reikšmė

Šventųjų durų simbolika ir reikšmė. Jubiliejinės šventovės Lietuvoje

Šią savaitę, gruodžio 8 d. prasidėjo Popiežiaus Pranciškaus paskelbti Jubiliejiniai Gailestingumo metai.  Popiežius antradienį atvėrė Šv. Petro Bazilikos šventąsias duris.

Pagal galiojančią tradiciją, užbaigiant Šventuosius metus (pastarieji buvo 2000 metais) bazilikos Šventosios durys užmūrijamos iš vidaus. Tad prasidedant naujiems Šventiesiems metams, kad Šventąsias duris būtų galima atidaryti, išardomas jas dengiantis mūras. Pagal seną paprotį, plytų mūras būdavo nugriaunamas tiesiog per Šventųjų durų atidarymo iškilmę. Tačiau 1975 metais per eilinius Šventuosius metus atidarant Šventąsias duris, prie slenksčio nukritusi plyta vos nekliudė pal. popiežiaus Pauliaus VI.

Baigiantis jubiliejiniams metams, tiek ypatingiems, tiek eiliniams (kas 25 metus), uždarant Šventąsias duris ir jas užmūrijant, kartu įmūrijama skrynia su praėjusio jubiliejaus dokumentais, pontifikato monetomis ir kitais jubiliejaus simboliais, įskaitant specialias plytas su įspaustais Šventųjų metų ženklais. Į skrynią sudedamos Šventųjų durų rankenos ir užrakintų durų spynos raktas, kuriuo per kitą jubiliejų teks duris vėl atrakinti.

Likus kelioms savaitėms iki Šventųjų durų atvėrimo, atliekama "Recognitio“ procedūra skrynios su dokumentais išėmimu, atidarymu ir visų jame esančių daiktų patikrinimu. Ceremonijose dalyvauja Popiežiaus liturginių apeigų vadovas, kuris patikrinus skrynių turinį, visa kas buvo surasta atiduoda popiežiui.

Jubiliejinių Gailestingumo metų piligrimystė žengiant per Šventąsias duris tai ženklas, kad ir gailestingumas yra tikslas, reikalaujantis įsipareigojimo ir pasiaukojimo. Ši piligrimystė tai akstinas atsivertimui: peržengdami Šventųjų durų slenkstį,  leisimės apglėbiami Dieviško gailestingumo ir įsipareigosime būti gailestingi kitiems. Durys nurodo žingsnį, kurį kiekvienas krikščionis yra kviečiamas žengti – iš nuodėmės į malonę, žvelgiant į Kristų, sakantį: „Aš esu vartai“.

Šį sekmadienį kiekvienoje Lietuvos vyskupijoje taip pat bus atveriamos Katedrų, bazilikų ir šventovių Šventosios durysUždegant trečiąją Advento žvakę pabūkime ir mažais piligrimais, pasiruošusiais šiais metais peržengti bent vienos šventovės Šventųjų durų slenkstį.

„Šiais jubiliejaus metais Bažnyčioje aidintis Dievo žodis teskamba garsiai ir įtikinamai kaip atleidimo, palaikymo, pagalbos ir meilės žinia bei ženklas. Tegu Bažnyčia nenuilsdama siūlo gailestingumą ir visada kantriai guodžia bei atleidžia. Tegu ji tampa kiekvieno vyro ir kiekvienos moters balsu ir kupina pasitikėjimo nuolat kartoja: „Viešpatie, neužmiršk savo gailestingumo ir ištikimos meilės, – jie taip seni kaip laikas“ (Ps 25, 6).