Kas Naujo?

Skautų naujienos

2015-12-05

3.5 Simpoziumo valandos

ką veikiu šiomis dienomis

Pusryčiai čia trunka pusantros valandos. 
 
Ispanijoje stovyklos trunka 15 dienų; ar įmanoma rasti geros kavos už Italijos ribų; pietryčių Europos grupė kitąmet planuoja bendrus vadovų mokymus, kuriuose papildomas dėmesys bus skiriamas Balkanams specifinėms problemoms; kiek susiję baltų ir slavų kalbų grupės; kokia LS augimo situacija; kuo panašios Baltarusija ir Makedonija; konferencijos Slovėnijoje prisiminimai... 
 
Šalia prisėda Jorgenas, FOSE galva ir širdis. Prisimena jaunystę, kai gavęs popierinį laišką turėdavo dvi dienas pagalvojimui ir tik tada atrašydavo. Mainais pasidalinu, kad trečia diena galvoju, kaip papasakoti saviškiams, kokiam renginyje esu ir kodėl jis svarbus. Nušokam prie šių metų FOSE renginio Bulgarijoje, girdžiu subtilų komplimentą "buvo visiškai kitaip nei pernai Vilniuje". Ką galvoju apie Simpoziumą? Pažinimo dalis kaip visada nuostabi, dėl darbinės nesu tikra. Suprantu, kad norint įtraukti tiek žmonių, jokių stebuklingesnių metodų nesugalvosi, bet neramu, kad einant į kompromisus bei apibendrinimus dingsta turinio kokybė. Taip pat labai gerai pažįstu melą, kad visos už keturių galutinių prioritetų likusios mintys nebus pamestos. Iš kitos pusės, ne tiek svarbu ką parašysim popieriuje, nes rezultatas pristatys tik nuo regionui dirbančių žmonių požiūrio ir energijos. Kaip gyvena Lietuvos skautija? Čia tas kartas, kai į klausimą atsakau optimistiškai. 
 
Prasideda darbinė sesija. Craig'as iš pasaulinio komiteto daro apklausą: kaip mieliau praleistumėte šeštadienio rytą? Eitumėte į žygį, ar kalbėtumėte apie strategiją. Kodėl reikia vargti su nuobodžiais žodžiais? Ekrane mėlynuoja planeta Žemė. 40 milijonų jos gyventojų yra pasižadėję savo darbais kurti geresnį pasaulį. Skautavimo misija - ugdyti jaunus žmones - vis dar nesensta ir nepraranda savo aktualumo. Tam ir reikia strategijos, kad savo išūkį įveiktume kryptingai, koncentruojant dėmesį į svarbiausias sritis ir kuo labiau bendradarbiaujant tarpusavyje. Juk tik taip keičiasi pasaulis.
 
Daug skaidrių apie tai, kas pasaulyje įvyko nuo pernai rugpjūtį Pasaulio konferencijoje Slovėnijoje priimtų sprendimų. 
 
Kavos pertrauka, su Matthias ir Kevinu kalbamės, kad Ievai reikia neleisti visko daryti pačiai ir būtina saugoti ją nuo perdegimo. O su strategijos įgyvendinimu turime spurtuoti, nes kai prasidės tauteko karštinė, nebebus kam koncentruotis į kitus organizacijos reikalus. Matthias su Juho jau rado mums potencialų jaunimo programos peržiūros konsultantą, puikų slovėną. Pasigirsta komplimentai Domui - "jūs juk turit puikų jauną ir motyvuotą programos žmogų, mes tikrai galim jau dabar duoti visą reikiamą paramą jo darbui". Mano ir Matthias susirūpinimai sutampa, ir dar nesibaigus kavai puodeliuose jau susišypsom, kad veiksmų planas kaip ir aiškus. 
 
Dar tik 11 valanda ryto, o atrodo, kad visa diena pragyventa. Tolimesnę sesiją leidžiu sau pasirinkti ne pagal temą, bet pagal vedėjus. Juk reikia pasilepinti.
 
Jorė
iš Skopje vykstančio WOSM Europos Regiono simpoziumo

P.S. Žinau, kad trūksta daug paaiškinimų kas yra kas - kitą laisvą minutę sudėsiu gal

 

Dalyvavimas renginyje dalinai finansuotas iš vykdomo Jaunimo reikalų departamento projekto "Bendradarbiaukime ir draugaukime!"