Kas Naujo?

Skautų naujienos

2015-06-16

Visa tiesa apie Agorą

Geriausias šansas susipažinti su pasaulio roveriais!

Šįmet, balandžio 8 – 12 dienomis turėjau fantastišką progą dalyvauti Paryžiuje vykusioje kasmetinėje Agoroje. Sužinojau daug, įspūdžių susirinkau dar daugiau, bet apie viską nuo pradžių...

Agoros dalyviai tarptautiniame vakare

Vieta

Prisipažinsiu – susigaudyti oro uostuose, traukinių stotyse ir kitokiose painiose, nepažįstamose vietose man nėra lengva. O ką jau kalbėti apie tai, kad viskas aplink parašyta prancūziškai, o į angliškus klausimus dažnas praeivis irgi tik gimtaja kalba teatsako. Taigi, labai džiaugiausi dar oro uoste sutikusi net keturis Agoros dalyvius – Mikko iš Suomijos, Nephele iš Graikijos ir Martą bei Joshuo iš Ispanijos. Taip ir kelionė neprailgo, ir nepažįstamomis gatvėmis klaidžioti drąsiau.

Kelionės dream team - iš kairės Nephele iš Graikijos, Joshuo iš Ispanijos, aš, Mikko iš Suomijos ir Marta iš Ispanijos už kadro.

Renginys vyko fantastiškoje Jambville stovyklavietėje, esančioje netoli Paryžiaus. Ši stovyklavietė gali talpinti 15 tūkst. skautų vienu metu, o ją tvarkyti, prižiūrėti ir daržus ravėti padeda savanoriai. Įspūdingiausia jos dalis – rūmai, stūgsantys tiesiai prieš didžiulę pievą, kurioje kiekvieną savaitgalį nenustojamai čiauška skautų gaujos. Vietą giriu ne be reikalo – ją apžiūrėti progą turėsi ir tu, jau 2016 metais čia vyksiančioje stovykloje Roverway.

Kas tie Roveriai?

Agora – tai kasmetinis „for rovers by rovers“ renginys, šįmet surinkęs apie 50 dalyvių iš daugiau nei 15 šalių skautiškų organizacijų. O bėda čia ta, kad sąvoką „rover“ į lietuvių kalbą išversti ne taip jau ir lengva. Roveriai – tai po patyrusių skautų (ang. explorers) sekanti amžiaus grupė, dažniausiai apimanti 17 – 23 metų amžiaus skautus. Vis tik, pasidomėjusi roveriavimu kitose šalyse supratau, kad lietuviškų vyr. skautų ir roverių panašumai čia ir baigiasi. Įdomu, kuo jie taip skiriasi? Paslaptis :) Bet gal tau tai šiek tiek paaiškės peržiūrėjus porą filmukų, kuriuos kiekvienos šalies atstovai parengė Agorai, pristatydami savo šalies Roverių programą.

Portugalijos skautų filmukas

Na o čia - filmukas apie Roverius Lietuvoje

Jaunimo įgalinimas ir įtraukimas

Viena pagrindinių šių metų Agoros temų – jaunimo įgalinimas ir įtraukimas. Iš tikrųjų, šios sesijos metu sėdėjau išsišiepusi ir džiaugiausi, kad girdžiu mintis, kurių klausytis jau yra tekę ir iš Lietuvos skautijos Jaunimo programos koordinatoriaus brolio Domo (jėga, reiškia mūsų organizacija mąsto teisinga linkme!). Na, o idėja čia gana paprasta – tai „ask the boy“ (liet. paklausk vaiko) metodas, buvęs kertiniu skautavimo principu nuo pat įkūrėjo laikų. Žinoma, mes jo niekada nepamiršome – gal tik nustojome taip dažnai taikyti. Todėl siūlau visiems prisiminti, kokių beprotiškų idėjų jauniausieji mūsų organizacijos nariai gali turėti savo galvose ir kaip labai mes turime stengtis, padėdami jiems šias idėjas įgyvendinti. Juk kas geriausiai žino, ko nori skautas, jei ne jis pats?

Filmukas, labai gerai iliustruojantis jaunimo įgalinimo ir įtruakimo džiaugsmus

Messengers of Peace

Messengers of Peace – tai viena WOSM programų, kviečiančių aktyviai prisidėti sprendžiant mūsų visuomenėje būdingas socialines problemas. Kaip tai veikia? Pirmiausia, reikia atrasti nišą, kurioje nori prisidėti. Čia gali imtis daugybės veiklų – nuo partizanų kapinių tvarkymo, iki namų nepasiturintiesiems statymo – svarbiausia turėti užsidegimo ir tikėti, kad tavo idėja gali kažkam padėti. Na, o tuomet yra du keliai – gali parašyti projektą ir siųsti jį Messengers of Peace fondui arba, jei tavo projektas nereikalauja daug lėšų arba jas susirinkti planuoji kitu būdu – užregistruoti projektą puslapyje scout.org. Tuomet telieka savo idėją įvykdyti, o planais, darbais ir džiugesiu pasidalinti minėtame tinklalapyje. Viskas! Tapai World Organisation of Scouts Movement pripažintu Messenger of Peace ir tau atitenka taikos pranašo emblema. Daugiau apie šią programą paskaityti gali http://scout.org/node/76

Bet kad ir kiek daug ten išgirdau, kiek prikalbėjau ir kiek sužinojau, geriausia visos Agoros dalis - krūva naujų draugų, 101 selfis ir nepamirštami įspūdžiai. Be galo smagu gauti kvietimų keliauti aplankyti draugus svetur arba nuvažiavus į visai kitą renginį Vokietijoje vėl sutikti matytus veidus. Vien dėl jų kitą pavasarį mielai vėl kraučiausi lagaminą ir pirkčiau lėktuvo bilietą. Todėl labai siūlau tau pačiam tai išbandyti ir patirti - tarptautinis skautavimas veža!

Šūsnis linkėjimų,

Sesė Eglė