Kas Naujo?

Skautų naujienos

2015-02-14

Įkūrėjo dienai artėjant #2: apie susimąstymą ir sesę Olave

Ar daug žinai apie Susimąstymo dieną ir sesę Olave?

Vasario 22 dieną švenčiame ne tik mūsų Įkūrėjo Roberto Baden – Powelio, bet ir sesės Olave Baden-Powell gimimo dieną. Sesėms tai - rimties bei susikaupimo diena. Šia proga visos Lietuvos Skautijos sesės turėtų susiburti kartu ir pajusti tikrą bendrumo jausmą. Štai keletas patarimų, kaip šią dieną galėtų praleisti būtent sesės:

  1. Nepaslaptis, kad didžioji dalis sesių moka gaminti ir tai yra tikrai raminanti ir kūrybingumą žadinanti veikla. Tad siūlome sesėms susiburti ir drauge iškepti didelį krepšį sausainių ar išbandyti seniai kulinarijos knygoje paslėptą pyrago raceptą. Kad ši veikla taptų dar prasmingesnė, skaniais gaminiais galima pasidalinti ir su aplinkiniais, nes Olave Baden – Powell visada rūpinosi kitais ir tarnystė artimui buvo svarbiausias jos gyvenimo uždavinys. Galima būtų tiesiog aplankyti senelių namus ar džiaugtis šia diena su visais aplinkui ir dalinti sausainius mieste visiems žmonėms.
  2. Nei viename skautiškame renginyje neapsieinama be dainų. Na o kas dažniausiai visus džiugina gražiais balsais? Žinoma sesės! Vienintelė pastebima problema yra tai, kad dainos kuo toliau, tuo dažniau kartojasi. Todėl ši diena yra proga susėsti sesėms kartu ir išmokti naujų negirdėtų dainų, o kartu tai taptų gražių melodijų kupinu seserišku vakaru.
  3. Dar viena veikla, kuria galėtų užsiimti sesės šią dieną, yra rankdarbiai. Sesės niekada nebijo kruopštaus ir kūrybingo darbo, todėl išmokti kažką naujo norėtų kiekviena. Vienas iš įdomesnių darbų – sapnų gaudyklės. Tai yra nauja, tačiau ir labai įtraukianti veikla. Ir žinoma tai galėtų tapti ir dovana artimam žmogui.
  4. Minint kokio nors žmogaus gimimo metines, verta žinoti, kas tai per žmogus buvo, todėl kviečiame pasidomėti sese Olave ir tuo, ką sužinosite, pasidalinti su kitomis sesėmis. Galiu truputį padėti: Olave St Clair Soames gimė 1889 m. vasario 22 d. Chesterfield'e, Anglijoje. Su broliu Robertu ji susipažino 1912 m. ir tais pačais metais jie slapta susituokė, vėliau susilaukė trijų vaikų. 1918 m. Olave tapo Britanijos, o 1930 m. - viso pasaulio skaučių vadove. Padėdama augti ir tobulėti skaučių vienetams visame pasaulyje, per savo gyvenimą ji aplankė 111 valstybių. Olave pasaulį paliko 1977 m. birželio 25 d. Daugiau apie jos gyvenimą galite paskaityti čia ir čia.

 

Olave Baden-Powell vizitas Kanadoje

Olave Baden – Powell buvo pasišventusi Dievui - tarnystė jam buvo vienas svarbiausių jos gyvenimo uždavinių. Kartą ji yra pasakiusi, kad jei kada būtų galimybė jai palikti žinutę kitiems, tai ji būtų tokia: “Tikėkite Dievui. Jis lydi ir saugo jus kiekviename gyvenimo žingsnyje”. Todėl po bet kokios veiklos sesės galėtų aplankyti bažnyčią ir sudalyvauti šventose mišiose, nes tai būtų tinkamiausias būdas pabaigti mūsų, sesių, motinos Olaves gimimo dieną.

Taip pat norime pasidalinti iš senų archyvų ištrauktu pasakojimu, kaip kartą Šiaulių krašto sesės šventė Olave Baden – Powell gimimo dieną.

„Laimė susideda ne iš to, ką mes turime, bet iš to, ką mes duodame ir kuo dalinamės“. Olave Baden-Powell

Mielos sesės, linkime Jums gražios ir ypatingos dienos kartu!

Parengė vyr. sk. Eglė Mikeliūnaitė ir psktn. Akvilė Milkevičiūtė