Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-12-21

Skautų forumo atgarsiai

Straipsnis apie skautų foruma 2014

Vieną apsiniaukusį penktadienio vakarą būrys aktyvių skautų traukiniais, autobusais ir kitais keliavimo būdais sugužėjo į Kaune - centrinę skautų būstinę.

Paklausite, kas gi tam Kaune buvo? O gi ne pirmus metus vykstantis skautiškas renginys, skirtas Lietuvos skautijos narius supažindinti su jaunimo politikos pagrindais ir parodyti, kaip jaunas žmogus gali turėti įtakos priimamiems sprendimams. Kiekvienas dalyvis turėjo galimybę praplėsti savo žinias atstovavimo srityje ir išmokti daug kitų smagių dalykų. Apie tai jums papasakoja patys dalyviai :

Vos tik atvykę kibome į darbus: susipažinome su organizatoriais, o organizatoriai su mumis. Visą savaitgalį mums, dalyviams, savo dėmesį ir laiką skyrė Jorė Astrauskaitė, Povilas Dabrila, Barbora Drąsutytė, Beatričė Leiputė ir  Elena Sinkevičiūtė.

Iškart po to gavom šansą pabūti Lietuvos skautijos atstovais - svarstėme įvairias Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos rezoliucijas. Iššūkis nelengvas - kiekvienas viešas pasisakymas reikalavo ne savo nuomonės išreiškimo, bet organizacijos, kuri remiasi tam tikromis vertybėmis. Vėliau, pasibaigus karštoms diskusijoms mes buvome suskirstyti į grupes ir iškeliavome susipažinti su naktiniu Kaunu.

soboras.jpg

Kiekviena grupė gavo po voką su užduotimis, žemėlapiu ir sąrašu vietų, kurias reikėjo aplankyti.

Taigi, pirmoji stotelė - Kauno rotušė. Eidami kamantinėjome praeivius, ką jie žino apie skautus. Sulaukėme įvairiausių atsakymų: nuo tradicinio "tie, kurie kepa sausainius" iki "mano anūkė juos lankė - sakė šlapia ten, bet linksma." Sutikome netgi skautų iš Latvijos - va, koks mažas tas pasaulis! Jie, visai kaip ir mes, neįsivaizduoja savo gyvenimo be skautavimo.
Rotušėje, palinkėję Kalėdų Seneliui gražių švenčių, patraukėme link Prezidentūros - keliaudami šnekučiavomės, kaip būtų galima sukurti naujus skautiškus vienetus. Populiariausias pasiūlymas - panaikinti vienetus, kurie yra neaktyvūs, ir vietoje jų steigti naujus. Pasigrožėję Prezidentūra keliavome į kitą punktą - į Nežinomo kareivio kapą, prie Amžinosios ugnies. Vieniša liepsna tamsioje naktyje sutelkė kelias grupes pasidalyti mintimis, ką norėtume pakeisti Lietuvos skautijoje. Pagrindinių problemų įsivardijimas mūsų akimis leido apžvelgti visų amžiaus grupių ir vienetų problemas. Pasišildę patraukėme link Kauno Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios, geriau žinomos Soboro vardu. Grožėdamiesi naktine Laisvės alėja aptarėme, kokiais būdais jauni žmonės  gali tapti aktyviais organizacijos nariais.

kaunas su eglute.jpgkaunas.jpg

Kiekvieną kartą, kai pasiekdavome naują objektą, voke rasdavome Lietuvos skautijos 2015-2018 metų strategijos dalį. Aplankę visas vietas, artimiau susibendravę, susipažinę su naująja strategija, mes patraukėme skautnamio link, kur grįžę aptarėme,ką naujo sužinojom.

Antroji diena atnešė dar daugiau iššūkių. Iš vakaro pasikartoję Lietuvos skautijos struktūrą ir organus, ryte nagrinėjomės WOSM (World Organization of the Scout Movement) struktūrą. Ar sugebėtume jūs įvardyti, kas gi  tas "baseinas"?

wosm.jpgstruktura wosm.jpg

Paplaukioję tarptautiniuose vandenyse grįžome į Lietuvą - Elena pristatė, kaip veikia Lietuvos jaunimo organizacijų taryba, arba kitaip - kas tas LiJOT. Šiai organizacijai yra vadovavęs ne vienas ir tikrai ne du skautai, o šiuo metu jos veikloje aktyviai dalyvauja  būrys brolių ir sesių.
Na, o vakare turėjome puikią progą susipažinti su šios organizacijos galva - prezidentu Mantu Zakarka. Išklausę jo sėkmės istorijos pristatėme savo projektus apie jaunimo įgalinimą Lietuvos skautijoje. Išklausę pastabas, patarimus ir paskatas buvome motyvuoti nesustoti ir žengti pirmyn.

Trečioji diena buvo skirta asmeniniam tobulėjimui - dažnai bėgam, skubam , lekiam ir nespėjam įsivardinti savo teigiamų savybių, pamatuoti, kiek daug išmokome ir kur dar klystame. Sekmadienio rytas tapo puikus laikas dalyviams sustoti ir įsivardinti savo kompetencijs ir nef. įgūdžius.

Pusiaudienį Skautų forumo dalyviai jau krovėsi daiktus namo. Tačiau prieš įlipant į traukinį Skautų forumo dalyviai įvardijo, ko išmoko čia ir kodėl verta grįžti antrą kartą :

·         Kiekvienas sudalyvavimas Skautijos renginiuose parodo, kiek dar daug tu nežinai apie pasaulio kultūras ir apie savo kaimynus iš dešinės, apie savo krašto istoriją ir apie jaunimo politiką ir t.t. Tačiau kiekvienas renginys tau suteikia šansą tai pamatyti, patirti, sužinoti. Tereikia išdrįsti juo pasinaudoti - pat. o. sk. Gintarė

·         Skautų forumas - tai renginys, kuris parodo , jog skautavimas tai nėra tas dalykas, kuris egzistuoja tik miške. Jis parod, kokios galimybės tau gali atsiverti , kai esi skautas. Viskas, kas lieka tau - tai nesnausti ir griebti jas - pat.sk. Matas

·         Kiekvieną kartą po tokio renginio aš suvokiu, kodėl akmens amžius buvo akmens amžius. Mes tokias vietas kurios moko, dalinasi šviesa, žiniom, gebėjimais galime vadinti Dievo namais. Be šios interpretacijos turiu pastebėjimą, kad po tokių renginių pradedu daug labiau vertint bendradarbiavimą, bendrų idėjų generavimą, o tai kolektyviniame darbe yra svarbu. Visi renginiai yra mirtingiesiems prieinami, taigi kaip vienas protingas žmogus pasakė ,,Kur yra noras, ten yra ir kelias“ – pat. sk. Bernardas

·         Važiuodama į skautų forumą pirmą kartą rimtai peržvelgiau savo gyvenimo pasiekimus, prisiminiau dar nepasiektus tikslus, nes reikėjo rašyt savo CV. Gavau progą gyvai pabendrauti su woow kokio autoriteto vadovėmis, kurios parodė tikrus, gerus ir kartais užmirštus skautavimo pavyzdžius ateityje. Dalyvavimas forume man leido suprasti kokio mąsto organizacijai priklausau, kad esu pilnavertė jos narė ir kiek dar daug neišbandytų kelių galiu atrasti, jei tik norėsiu - pat. sk. Taidelė

·         Tiksliai nežinau kodėl, tačiau manęs niekada gyvenime nedomino politika. Galbūt tam turėjo įtakos pernelyg sudėtingi, abstraktūs terminai, o galbūt man ši veikla tiesiog pasirodė nuobodi. Tačiau pamatęs, jog vyksta registracija į Skautų forumą, nusprendžiau surizikuoti – blogiausiu atveju, bent jau būsiu išbandęs ir žinosiu, kad man tai tikrai ne prie širdies. Tuo metu tikrai nebūčiau apie tai net pagalvojęs, o dabar drąsiai sakau – politika „kabliuoja“! Be abejo, Skautų forumas – toli gražu ne seimo posėdis, tačiau jo metu kalbama konkrečiai, kiekviena sąvoka yra “išgliaudenama” iki smulkiausios kruopelytės, o svarbiausia – čia niekada nebuvo, nėra ir nebus kvailų klausimų! – pat. sk. Titas

·         Kiekviena skautiška veikla man begalo patinka, ir kur tiktais galiu, ten ir važiuoju. Tikrai buvo įdomu pabendrauti su LiJOT prezidentu Mantu Zakarka. Forume gimė daug idėjų, kurios ir šiuo metu yra plėtojamos. Taigi labai noriu padėkoti organizatoriams! Ir drąsiai sakau visiems, kad ten tikrai verta nuvažiuoti - pat. sk. Jokūbas

dalyviai.jpg

Skautų forumo'15 dalyviai