Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-12-11

Lietuvos skautų šimtmečio knyga

Knyga minčiai užaugino sparnus ir skautybės idėja aplėkė pasaulį daug kartų greičiau, negu bet koks žmogus būtų spėjęs tą padaryti pats.

Miela Sese ir brangus Broli,

Skautybė neprasidėjo nuo knygų. Skautybė prasidėjo nuo minties ir veiksmo - nuo minties apie geresnį pasaulį ir nuo stovyklos. Tačiau knyga minčiai užaugino sparnus ir skautybės idėja aplėkė pasaulį daug kartų greičiau, negu bet koks žmogus būtų spėjęs tą padaryti pats.

Dabar atėjo mūsų laikas parašyti knygą - Lietuvos skautų knygą, kuri bus skirta dviem sukaktims - atsikūrimo dvidešimt penkių metų ir Lietuviškosios skautijos gyvavimo šimtmečiui. Knygą, kurioje bus sudėti mūsų džiaugsmai ir rūpesčiai, viltys ir darbai jas įgyvendinant. Knygą, kuri dar nepasirodžiusi yra labai laukiama. Knygą, kurios pirmąsias eilutes turėjo rašyti tie, kurie jau išėjo namo. Knygą, kurią rašant bus prisimintos, atrastos, išsaugotos ir perduotos kartu išgyventos skautiško džiaugsmo dienos. Kiekvienas turime savo ratą, kuriame stovint dainos kilo iki dangaus, o krūtinės prisipildydavo nenusakomo pilnatvės jausmo išgyvenant skautiško bendrumo džiaugsmą. Vardan to rato ir to džiaugsmo - Broli ir Sese, vardan kadaise su dideliu jauduliu ištartų žodžių - "brangindamas savo garbę..." - tapk šimtmečio knygos kūrėju.

Skautybe esame mes visi - visi, kurie patikėję laužo, dainų ir brolybės magija savo laiku ir savo keliu atėjom ir pasilikom po lelijėlės vėliava. Jūsų istorija yra ir skautybės istorija, todėl dabar tu Sese ir Broli esat reikalingi, net tik Jūs žinot savo dalį. Atneškit ją į bendrą ratą ir padėkit tai padaryti tiems, kas jau nuo jo nutolo. Prisidėkit prie knygos gimimo rinkdami ir rašydami atsiminimus, kaupdami ir aprašydami nuotraukas, lankydami vyresniuosius brolius ir seses ir sužinodami iš jų niekam nežinomas, bet dažnai labai spalvotas skautybės istorijos daleles, iš kurių kartu sudėsime šimto metų ir dvidešimt penkių skautiškų vasarų mozaiką.

 

Šimtmečio knygų iniciatyvinė grupė "Šimtamečiai"

Koordinatorė vyr.sk.fil.Nomeda Bepirštytė

Sk.vytis Romualdas Tupčiauskas, skautiškų atsiminimų knygos "Po lelijėlės vėliava" autorius

Sk.vytis Gintaras Taoras (išeivija)

Prof.sk.vytis Valdas Rakutis

Sk.vytis.fil.Giedrius Globys (skautų istorikas)

Sk.vytis Saulius Arlauskas

Išeivija: Gintaras gtaoras@comcast.net

LSOAS pirmininkas fil. Aurimas Pautienius 

 

Vilniaus, Kauno ir Pietų Lietuvos skautus (iki Nemuno) kuruoja Nomeda nomeda@yahoo.com

Skautus senolius: Romualdasromtup@gmail.com

Šiaulių kraštą: Giedrius giedrius.globys@gmail.com

Likusi  nepaminėta Lietuvos dalis: Saulius skautas@gmail.com.

Jei norite prisidėti, arba turite knygai vertingos informacijos, rašykite simtmetis2018@gmail.com

LSOAS pirmininkas fil. Aurimas Pautienius