Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-09-15

Startuoja realybės šou Specialistas!

Pristatome jums net vienuolika projekto dalyvių ir kviečiame susipažinti su jais iš arčiau.

Laukėme, laukėme ir taip, pagaliau - jau šiandien, rugsėjo 15 d. startuoja visiškai šviežias ir pirmas toks skautiškas realybės šou Specialistas"!

Vis dar nežinai, kas tai? Praleidai naujienas pro savo ausis? Sužinoti viską apie šį projektą gali skautatinklyje, o naujienas akylai sekti facebook puslapyje sukurtame projekto renginyje bei Lietuvos skautijos facebook puslapyje.

Na, o mes nekantraujame pristatyti Jums net vienuolika dalyvių, pasiryžusių ateinančius 5 mėnesius stengtis ir kovoti dėl GERIAUSIO specialisto vardo:

 

 

Kas? Žygeivystės specialybės šakos Turistinė technika" specialybės žinovė Audronė Levickienė

Iš kur? Marijampolės kraštas, Sūduvos tuntas 

Kodėl? 15 metų dirbau turizmo būrelio vadove, specializavausi būtent turistinės technikos srityje.Turiu daugiametę patirtį ruošiant sportinio turizmo komandas, dalyvaujant šalies turizmo technikos varžybose.

Mano draugovės skautai jau ir be specialybės savo užsiėmimų metu vykdo šią programą. Taigi, man belieka tik oficialiai įteisinti šią veiklą kaip skautišką specialybę.

Gyvenimo moto? Viskas yra pasiekiama, reikia tik dirbti ir tikėti.

Kokios spalvos pieštukas būtum? Raudonos

 

 

Kas? Viso pasaulio draugas" specialybės žinovė Barbora Drąsutytė

Iš kur? LS Pirmijos Užsienio ryšių skyrius

Kodėl? Visiškai šviežia specialybė Viso pasaulio draugas" gimė URS iniciatyva. Norime visus užkrėsti tarptautiniu skautavimu - o pirmiesiems žingsniams juk visai nebūtina važiuoti į stovyklą tolimuose kraštuose! Ši specialybė - geriausias būdas "paragauti", kaip gyvena įvairios kultūros ir kuo ypatingas bendravimas tarp jų.

Mano pačios gyvenimiška ir profesinė patirtis taip pat susijusi su tarpkultūriniu bendravimu. Pagal išsilavinimą esu kinų kalbos ir kultūros specialistė, teko gyventi ir studijuoti Kinijoje bei Jungtinėje Karalystėje, o pastarojoje šalyje dar ir paskautauti. Taigi turiu žinių ir patirties, kuriomis noriu pasidalinti su kitais!

Gyvenimo moto? 三人行,必有我师 (Jei keliu eina bent trys žmonės, tarp jų būtinai rasiu sau mokytoją" - Konfucijus)

Kokios spalvos pieštukas būtum? Tamsiai žalios

 

 

Kas? Kinologo specialybės žinovė Eglė Naimavičienė

Iš kur? Šiaulių kraštas, Šiaulių tuntas

Kodėl? Auginu du šunis - Sibiro haskius. Su vienu iš jų jau metus lankau agility (šunų vikrumo sporto) treniruotes. Priklausau Šiaulių agility klubui Akela". Su šio klubo nariais ir jų šunimis šią vasarą Šiaulių krašto stovykloje pasakojome skautams kas yra agility ir rodėme varžybų programą. Pernai teko porą mėnesių prižiūrėti ir auginti mūsų kalės atsivestus 7 šunelius (vieną iš jų pasilikome). Manau, kad galiu skautams ne tik papasakoti apie šuns auginimo ypatumus, priežiūrą, bet ir pamokyti juos, kaip elgtis su šunimi, kaip jį auklėti bei treniruoti. Juk šuo - ne tik pramoga, bet ir atsakomybė. O išmokyti pajusti ryšį su gyvūnu - įdomi ir linksma patirtis.

Gyvenimo moto? Kada paskutinį kartą darei ką nors pirmą kartą?

Kokios spalvos pieštukas būtum? Raudonos

 

 

Kas? Kinologo specialybės žinovė Gabija Vyšniauskaitė

Iš kur? Marijampolės kraštas, Sūduvos tuntas, Pal. J. Matulaičio draugovė

Kodėl? Esu Lietuvos kinologų draugijos šunų elgsenos specialistų - trenerių sąjungos narė bei Marijampolės tarnybinės - dekoratyvinės šunininkystės klubo "Draugas" narė. 2013 metais baigiau dvimetę neakivaizdinę kinologų mokyklą. Rašau straipsnius apie šunis į www.bone.lt bei www.zmogusirsuo.lt, bendradarbiauju su Lietuvos kinologų draugija (LKD). 2012-aisiais parengiau kinologo specialybės programą Lietuvos skautijai. Dalyvauju šunų agility sporto varžybose, šunų parodose (dirbu teisėjo asistente bei šunų vedle ringe, tarptautinėse parodose - spaudos atstove). Marijampolėje nuo 2012 m. ruošiu šunis parodoms. Artimiausiu metu pradėsiu dirbti LKD Mokymų centre Vilniuje.

Gyvenimo moto? Nepabandžius nežinosi!

Kokios spalvos pieštukas būtum? Raudonas! Ir iš kitos pusės žalias

 

 

Kas? Geografo, gido, išlikėlio specialybių žinovas Ignas Markevičius (Voverė)

Iš kur? Kauno kraštas, Ąžuolų tuntas

Kodėl? Kadangi pasirenku tris specialybes, tai nemanau, kad dalyvausiu kaip visi kiti šiame konkurse. Man svarbiausia yra parodyti mažiesiems (ir ne tik) skautams, kad jie gali tapti kokios nors specialybės žinovu. Taip pat supažindinti su labai svarbiu dalyku - žemėlapiu. Taip pat noriu, kad jaunesnieji (ir ne tik) galėtų parodyti savo vietovės žymias vietas, susipažintų su pasauliu ir žinotų ką daryti esant tam tikram pavojui.

Gyvenimo moto? Niekada negalvok, kad nors ir maža jaunimo grupė negali pakeisti pasaulio

Kokios spalvos pieštukas būtum? Žalios

 

 

Kas? Laužavedžio specialybės žinovė Odeta Autukaitė

Iš kur? Kauno kraštas, Šventosios tuntas, Medeinės draugovė

Kodėl? Laužavedyba suteikia daugiau pasitikėjimo savimi, išmoksti valdyti publiką ir su kiekvienu laužu įgauni vis daugiau patirties, kuri praverčia skautavime ir gyvenime. Dalyvavau 2 laužavedžių mokymuose (2008 ir 2013 metais), vedžiau 2 "nelegalius" laužavedžių mokymus tunte. Vedžiau laužus draugovėje, tunte, krašte ir užsienio delegacijai. 

Gyvenimo moto? Būk visur, visada ir viskam pasiruošusi

Kokios spalvos pieštukas būtum? Būčiau pieštukas iš abiejų galų ir viename gale žalias, o kitame spalvotas (vaivorykštinis)

 

 

Kas? Žvejo specialybės žinovas Remigijus Pozniakovas

Iš kur? Šiaulių kraštas, Saulės draugovė

Kodėl? Žinau, kad mokėjimas žvejoti padeda išlikti, pasirūpinti maistu bei yra be galo malonus laisvalaikio praleidimo būdas. Priklausau žvejų klubui ir esu dalyvavęs žvejų varžybose (poledinės žūklės, spiningavimo), užėmęs keletą prizinių vietų. Didžiausias pasiekimas - II vieta asmeninėje įskaitoje Žemaitijos Taurės sportinio spiningavimo varžybose.

Gyvenimo moto? Ateitis priklauso tiems, kas tiki svajonių išsipildymu.

Kokios spalvos pieštukas būtum? Žalias

 

 

Kas? Astronomijos specialybės žinovas Titas Gurskis

Iš kur? Kauno kraštas, Kaukų draugovė

Kodėl? Noriu būti astronomijos specialybės instruktoriumi, nes būtent su astronomija sieju visą savo ateitį, taip pat noriu parodyti kitiems, kuo yra įdomus, svarbus bei naudingas šis mokslas.

Patirtis: šiais metais pirmą kartą dalyvavau astronomijos olimpiadoje, kurioje pavyko išeiti į antrą (respublikinį) etapą. Antrojo etapo metu vyko papildomi seminarai, kurių dėka sužinojau ir išmokau daugybę naujų dalykų. Taip pat šią vasarą dalyvavau JAS (Jaunųjų astronomų sąskrydyje), kurio metu įgijau dar daugiau naujų žinių bei žinoma - naujų naudingų bei įdomių pažinčių.

Gyvenimo moto? "Davai" pabandom, blogiau nebus

Kokios spalvos pieštukas būtum?  Dvigubos vaivorykštės

 

 

Kas? Fotografo specialybės žinovas Tomas Rimkus

Iš kur? Kauno kraštas, S. Jameikio draugovė

Kodėl? Kadangi fotografija yra dalis mano gyvenimo (fotografija - tai ne hobis, o gyvenimo būdas). Noriu būti specialybes vadovu, nes tikiu, kad mano turimų žinių pakanka apmokyti kitus, norinčius išmokti. Pats fotografuoju ir fotografija domiuosi jau 5 metus. 2 metai rimčiau fotografuoju įvairius renginius, fotosesijas, turiu padaręs kelias parodas.

Gyvenimo moto? Niekada nepasiduok

Kokios spalvos pieštukas būtum? Mėlynas

 

 

Kas? Pirmosios pagalbos specialybės žinovė Ugnė Kanapeckaitė

Iš kur? Jūrų skautų konferencija, Vidgauto tuntas, Sednos gintarių įgula

Kodėl? Nes manau, kad pirmoji pagalba yra vienas iš svarbiausių dalykų, kurį turėtų išmanyti kiekvienas žmogus. Šiuo metu turiu pirmosios pagalbos paskaitas ir manau, kad sugebėsiu vaikams perteikti ten įgytas žinias.

Gyvenimo moto? Pabaigoje viskas bus gerai. Jei kažkas negerai, vadinasi dar ne pabaiga. 

Kokios spalvos pieštukas būtum? Baltos

 

 

Kas? Kraštotyrininko specialybės žinovė Ugnė Skorupskaitė

Iš kur? Jūrų skautų konferencija, Vidgauto tuntas, Sednos gintarių įgula

Kodėl? Jau keletą metų mąstau apie tai, kad reiktų geriau pažinti savo kraštą (tiek Lietuvą, tiek Vilnių konkrečiai). Šią vasarą pradėjau po truputį kurti idėjas kaip geriau tai padaryti ir supratau, kad galiu tai padaryti ir tuo pačiu padėti jaunesniems pamatyti savo krašto grožį ir privalumus. Tada atsiradus šitam projektui bandžiau sutalpinti savo idėjas į kokią nors specialybę: folkloristo beveik tiko, gido irgi buvo netoli, bet nieko kas tiksliai viską atspindėtų. Tada vartydama "Specialybių projekto ataskaitą" radau žodį "kraštotyrininkas" ir supratau, kad jis tobulai tinka tam, kad aprėpčiau tai kas man įdomu: istorija, kultūra, įdomios vietos ir pan. Patirties šioje specialybėje neturiu absoliučiai jokios, bet visada maniau, kad svarbu ne ką moki, o ką gali išmokti. O aš galiu išmokti daug :)

Gyvenimo moto? Pats tikriausias kelias į laimę yra teikti laimę kitiems" - BP

Kokios spalvos pieštukas būtum? Samanų

 

Linkime didžiausios sėkmės dalyviams!

Susitiksime jau netrukus,

LS Pirmija