Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-08-17

Po WSC Slovėnijoje: Vizija 2023

Kokia svajonė ateinančius 10 metų jungs viso pasaulio skautus

Konferencijos metu nebuvo kada pasakoti išsamiai apie turinį, labiau norėjosi perteikti atmosferą ir išvengti neskaitomo ilgumo rašinių. Tikiuosi, kad ši straipsnių serija padėjo bent šiek tiek padidinti supratimą, kuo gyvena WOSM ir kodėl net popierinis skautavimas yra įdomus bei svarbus. Tam, kad konferencijoje priimti sprendimai neliktų tik mūsų galvose, dar keletu straipsnių papasakosime plačiau apie tai, kas buvo nutarta.

Pagrindinis Pasaulio skautų konferencijos Slovėnijoje rezultatas yra patvirtinta Strategija 2023, užbrėžianti svarbiausias mūsų judėjimo augimo kryptis artimiausius 10 metų.

Vizija 2023

2023 metais skautai bus pirmaujantis pasaulinis jaunimo ugdymo judėjimas, įgalinantis 100 milijonų jaunų žmonių būti aktyviais piliečiais, kurie besiremdami bendromis vertybėmis kuria teigiamą pokytį savo bendruomenėse ir pasaulyje.

  • 100 milijonų kartelė reiškia ambiciją padvigubinti dabartinius pasaulinius narystės skaičius. Yra paskaičiuota, kad tai įvyktų, jei kiekviena šalis savo narystės skaičius padidintų 5 proc. Žinoma, nėra taip paprasta. Kai kuriose organizacijose dabar už augimą žymiai svarbiau stabilizuoti narių mažėjimą. Didžiulį augimo potencialą turi Eurazijos regionas, Australija, dalis Pietų ir Vidurio Amerikos šalių, net Lietuva, savo mastais, bet tikrai turi kur augti. Visgi šimtas milijonų skautų yra ne žūtbūtinis tikslas, o svajonė, kurios link sutarėme judėti. Augimas dažnai sukelia kokybės ieškotojų pasipriešinimą, todėl vizijoje aiškiai apibūdinama, kokį poveikį judėjimas turėtų turėti.

o   „Pirmaujantis (lyderiaujantis) jaunimo ugdymo judėjimas“ kelia tikslą ne tik patiems jaustis fainiems, bet ir būti pasauliniu mastu pripažįstamiems už savo ekspertiškumą jaunimo ugdyme ir pasiekiamus rezultatus.

o    „Įgalinantis jaunis žmones būti aktyviais piliečiais“ – pilietiškumo ugdymas yra pirmutinis skautybės tikslas nuo tada, kai BP rašė „Skautybę berniukams“. Ką skautams reiškia būti aktyviais piliečiais paaiškinama likusioje vizijos dalyje.

o   „Besiremdami bendromis vertybėmis“. Mums visiems svarbu taika, draugystė, tarnavimas artimui ir pan. – tai universalios vertybės, kurios bendros visiems skautams, nepaisant daugybės jų skirtumų. Jei galvojate, kad Marijampolės skautai labai skiriasi nuo Vilniaus, paieškokite skirtumų tarp Danijos ir Pakistano skautų. Bendros vertybės bent man reiškia du dalykus: 1) tai kas mus jungia yra milijoną kartų svarbiau, nei tai, kas skiria 2) bet mūsų skirtingumas daro mus stipriais, todėl turime mokytis gerbti vieni kitus ir būti kartu nesistengiant vieniems kitų pakeisti paverčiant panašesniais į save.

o   „Kuria teigiamą pokytį savo bendruomenėse ir pasaulyje“ – kiekviena bendruomenė yra unikali savo rūpesčiais ir džiaugsmais, o skautai būdami jų dalimi gali rasti geriausius būdus prisidėti prie teigiamų pokyčių savo artimiausioje aplinkoje. 100 milijonų skautų darantys gerus darbus savo bendruomenėms yra geriausias būdas kurti gražesnį pasaulį.

Kitą kartą papasakosiu apie 6 strateginius prioritetus, kurie padės įgyvendinti šią viziją.

Kaip manote, kuo ši vizija aktuali Lietuvos skautijai ir kiekvienam jos vienetui? Kas mums trukdo arba padeda augti? Ar esame pakankamai pilietiški? Kokį teigiamą pokytį kuriame Lietuvoje? Kokios svarbiausios mus vienijančios vertybės?

 

Jorė

Kiti pasakojimai apie konferenciją:

1. Įžanga apie WOSM

2. Diena 0

3. Diena 1

4. Diena 2

5. Diena 3

6. Diena 4

7. Diena 5