Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-08-14

Pasaulio skautų konferencija. 4 diena

Naujasis komiteto pirmininkas, pasaulis keičiasi ir kitos naujienos tiesiogiai iš Liublianos

Ką tik buvo labai gražus momentas, kai paskelbė tikėtą, bet nuo to ne mažiau įspūdingą naujieną – Pasaulio komiteto pirmininku artimiausius tris metus bus brolis João iš Portugalijos. Dar prieš kelias dienas vakare susirašinėjau su Kemu, kad pasaulio komitetas yra tolokai nuo Lietuvos skautijos, kad galėtume rimčiau dirbti su juo, bet kiekvieną dieną vis mažiau tuo tikiu. Gal, kad du iš dabartinių pasaulinio komiteto narių esu vedžiojusi po gražųjį Vilniaus senamiestį, o su trečiu kepusi zefyrus, laikau juos visiškai tokiais pačiais broliais, kaip tie, su kuriais sėdime prie lietuviškų laužų. Ir lygiai taip pat nuoširdžiai smagu matyti jų skautišką kelią pirmyn.

Dar, man atrodo nuostabu, kad pasaulis ir WOSM keičiasi taip, kad Pasaulio komitete yra net 4 moterys. Trečdalis! Ankstesnėje kadencijoje buvo tik dvi ir pakankamai daug girdėjome, kaip sunku joms buvo pasiekti, kad būtų išgirstos. Ypač suomei Karin, kuri yra vos vos vyresnė už mane. Šiemet Karin surinko visus gerokai pralenkė savo surinktais balsais (700) ir buvo labai reali kandidatė tapti komiteto pirmininke. Niuansų į internetą nerašysiu, bet kam įdomu, papasakosiu tiesiogiai. Jamima iš Ganos už tai tapo komiteto pirmininko pavaduotoja. Šitas man atrodo irgi yra vau, dabar tikrai jaučiuosi esanti pasaulinio ir lyderiaujančio jaunimo judėjimo dalimi. Tobulėti dar yra daug kur, reiktų mažinti komiteto narių amžiaus vidurkį, siekti, kad dar didesnė dalis jų būtų renkami ne dėl politinių priežasčių, bet dėl turimų kompetencijų ir kt., bet bendrai vaizdas džiugu.

Kitas rimtas įvykis – Beta ką tik išsiuntė du ammendment‘us (pasiūlymus) pasauliniam trimečiam veiklos planui. Sistema tokia, kad bet kuri šalis gali siūlyti savo korekcijas, jei turi dar vienos šalies paramą. Vakar rašiau, kad mums dviese sunku viską suspėti ir dar įsigilinti į dideles dokumentų apimtis, bet vakare susikaupėme ir vienintėlius laisvesnio laiko likučius skyrėme dalių, kurių darbo grupėse dalyvavimui, peržiūrėjimui. Šį rytą iš keturių norėtų pateikėme du:

  • Vietoje į bendravimą tarp skirtingų kartų orientuoto projekto siūlome kurti priemonę, kuri susidėtų iš metodologijų, mokymų rėmų ir gerųjų praktikos pavyzdžių, padedančių organizacijoms pagal savo poreikius susikurti tinkamiausius veiksmus. Man vakar labai patiko Ugandos atstovo mintis, kad lanksčiai pritaikomos priemonės yra žymiai geriau nei kažkieno kito sukurti projektai, tad dar eisiu paprašyti, kad palaikytų šį siūlymą.
  • Su organizacijos valdymo (governance) prioritetu yra daug kabliukų, mes fokusavomės į tai, kaip trimečio plane politkorektiškai užprogramuoti pasaulinio lygmens sprendimų skaidrumą. Todėl siūlome, kad pokyčiai valdymo procese turėtų aiškius tikslus – sklandžią informacijos sklaidą ir abipusį ataskaitingumą.

Nėra taip svarbu, kad tai ką siūlome atsidurtų plane. Svarbiau, kad būtume ne tik sėdėtojos, bet ir aktyvios konferencijos dalyvės prisidedančios savo mintimis ir siūlymais. Be to, rašymas bei vėlesnis siūlymų apsigynimas plenarinėje sesijoje bus labai gera asmeninė patirtis.

Dabar vyksta 2017 m. pasaulinės konferencijos vietos kandidatų prisistatymai. Rinksimės tarp Azerbaidžano ir Malaizijos.

Keli dalykai iš vakar:

  • Buvom susitikę su mūsų regiono kontaktu Daggi. Tikslas buvo pristatyti pagrindinius dalykus kuriais gyvename, nes apie Lietuvos skautiją jis gal šiek tiek ir žino, bet labai mažai supranta mūsų specifiką. Pradžią padarėme gerą, toliau žiūrėsim. Pakvietėm jį kitąmet į Lietuvą, dar žiūrėsime, kur konkrečiai būtų geriau, kad jis apsilankytų.
  • Per Šiaurės šalių priėmimą bendravome su Ukrainos vyr. skautininku. Pasiūliau jam prisijungti prie mūsų rengiamos paraiškos Erasmus+ projektui apie jaunimo programą, jis labai džiaugėsi ir sakė mielai dalyvaus. O aš ieškau LS atstovo, kuris mokėtų rusų kalbą (nors sako, Eurazijos regione ji vis labiau praranda aktualumą) ir norėtų rimtai užsiimti mūsų bendradarbiavimu su Ukraina, Gruzija ir kitomis rytų kaimynėmis.
  • Mes vis mėtomės neapsispręsdami, kas yra mūsų didžiausi draugai WOSM. Vakar su Beta gūžtelėjome pečiais – puikiai sutariame su Šiaurės šalimis, puikiai bendradarbiaujame su Centrine Europa, Eurazija irgi yra tie, su kuriais suprantame vieni kitus. Ir būtent toks mūsų gebėjimas lengvai eiti į kontaktą su skirtingomis kultūromis, yra mūsų didžiausias privalumas kurį turime puoselėti ir išnaudoti. Net ir su Australija mūsų diplomatiniai santykiai per šią savaitę rimtai sustiprėjo, kas, kad kitoje pasaulio pusėje.

Hvala slovėniškai yra ačiū,

Jorė & Beta

Jei įdomu, tiesioginę transliaciją galite stebėti čia: http://www.ustream.tv/scoutconf

Visi dokumentai apie kuriuos kalbu yra čia: http://scout.org/slovenia2014