Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-08-12

Pasaulio skautų konferencija. 2 diena

Pareiga dievui, jaunimo įtrauktis, FOSE ir kitos aktualijos

Vakarykštė popietė buvo, atrodo, labai seniai. Buvo visai smagi atidarymo ceremonija su balionais, meška, akordeonu ir Slovėnijos prezidento sveikinimu. Per vieną iš pertraukėlių suradome, kur yra mūsų „pigeon hole“ (pašto dėžutė) ir nustebome, kiek visokių dalykų ten buvo. Be įvairios reklamos ir kandidatų prisistatymų, radome įvairių pakvietimų į vakarėlius – jų tiek daug, kad nebežinome kaip visur spėti. Šiandien jau dalinsimės per pusę ir Beta eis į Pasaulio skautų fondo, o aš į  Kanderštego skautų centro priėmimus.

 

Po truputį pradedame šalia konferencijos darbotvarkės koncentruotis į Lietuvos skautijai aktualius dalykus. Jau bendravome su daug europiečių apie naująją LS strategiją, kuri stipriai orientuota į narystės augimą ir su ja susijusius iššūkius. Pavyzdžiui, sužinojau, kad latviai kaip tik pradėjo savo jaunimo programos peržiūrą. Kalbėjausi, ar jie norėtų prisijungti prie projekto Erasmus+ programai parengimo, pagal kurį surengtume mokymus apie jaunimo programą Baltijos šalių skautų vadovams. Tai leistų didesniam kiekiui mūsų narių pajausti tarptautinį skautavimą, būtų pigiau pasikviesti gerus tarptautinius ekspertus ir galimybė ką nors realaus pagaliau nuveikti kartu su kaimyninėmis šalimis.

Estus kiekvieną dieną judiname dėl Baltic Jamboree. Jei yra norinčių tapti kontaktiniu asmeniu nuo Lietuvos, galite tuoj pat sakyti mums – suvesime su Sander. Artimiausiomis dienomis turėtume susitikti detaliau aptarti kokie pasiruošimo darbai turėtų įvykti artimiausiu metu ir kaip atrodys mūsų bendradarbiavimas.

Ką tik per kavos pertrauką susitikome su mūsų kontaktiniu Europos komiteto nariu Daggi ir Europos skautų fondo pirmininku Jorgenu dėl rudenį Lietuvoje vyksiančio FOSE (Friends of Scouting in Europe) susitikimo. Pagrindinė žinutė: mieli Lietuvos skautijos vienetai, jei turite skautišką svajonę kuriai trūksta lėšų, nepatingėkite pabandyti pasiūlyti ją čia: http://www.skautai.lt/index/article/id/1953. Fondas labai laukia projektų, orientuotų į vaikus ir jų džiaugsmą, idėjų.

Dar vieną susitikimą su Daggi turėsime rytoj, kuriame pirmą kartą gyvai galėsime jam papasakoti kuo gyvena LS, kokios pagalbos reikia iš regiono, kur mes norėtume aktyviau įsitraukti ir jau pats laikas susitarti, kada Daggi galėtų atvykti į Lietuvą.

Šiandien ryte vyko informacinės sesijos pristatymui, ką pasaulio skautų komitetas veikė paskutinius trejus metus. Beta ėjo į „XXI a. lyderystės“ sesiją, o aš į „Jaunimas pokyčiams“. Apie jaunimo įgalinimą norėčiau parašyti atskirą straipsnį, taip labai mėgstu šią temą. Jei trumpai, tai 2011 m. Brazilijos konferencijoje buvo priimta rezoliucija kviečianti stiprinti jaunimo gebėjimus, reikalingus iš tiesų keisti pasaulį. Tai skiriasi į keturias potemes:

  • Jaunimas sprendimų priėmime. Lietuvoje mes esame ir laimingi ir nelabai, nes kaip jauna organizacija, dažnai neturim kito pasirinkimo kaip svarbiausias pozicijas atiduoti jauniems ir labai jauniems žmonėms. Taip nėra visur pasaulyje, kai kur jaunimui beveik nėra galimybių būti išgirstiems. Jie neturi balso teisės, galimybių įsijungti į nacionalinio lygmens veiklas ir, dėl to, praranda labai daug unikalių galimybių mokytis ir tobulėti.
  • Dialogas tarp kartų. Dirbdami kartu jauni ir vyresni žmonės mokosi vieni iš kitų, dalinasi patirtimi ir tokiu būdu gauna abipusę naudą. Gal esate pajutę tą po stovyklos – visą savaitę lakstai su vaikais, o jos pabaigoje jautiesi, kad iš jų išmokai turbūt daugiau nei galėjai juos išmokyti. Skautų judėjimas stiprus tada, kai prie vieno laužo skirtingo amžiaus bei pareigų broliai ir sesės sėdi kartu ir jaučiasi visiškai drąsiai bendraudami tarpusavyje ir dalindamiesi savo mintimis. Gaila, kad tas irgi net LS ne visada yra realybė.
  • Jaunimas keičiantis bendruomenes. Tai, ką išmokstame skautaudami, turi būti realiai pritaikoma artimiausioje aplinkoje – mūsų bendruomenėse. Kitaip būtų labai sunku įgyvendinti mūsų misiją kurti gražesnį pasaulį.
  • Įgūdžiai gyvenimui. Galiausiai, visa, ką veikiame skautaudami turi padėti mums įgyti įgūdžių, kurie padėtų mums kurti savo savarankiškus gyvenimus, spręsti problemas su kuriomis susiduriame, būti geresniais piliečiais ir kt. Tas itin aktualu dabar, kai visame pasaulyje susiduriama su didelėmis jaunimo nedarbo problemomis, o nuo Arabų pavasario iki Venesuelos jaunimas sukyla į protestus, nes nebetiki, kad vyresnės kartos gali ką nors pakeisti.

Kartu su Beta buvome sesijoje apie jaunimo forumo rezultatus, bet ten buvo labai nuobodu. Paprastai, tai jei LS atgytų patyrusių skautų taryba ar bet koks kitas panašus patariamasis darinys su savo konferencijomis, tai jaunimo forumas būtų geras modelis, kurį galėtume pritaikyti savo reikmėms. Taip pat bendrais bruožais susipažinome su jaunimo forumo siūlymais konferencijai, buvo gerų, buvo keliančių klausimus, bet kol jie nėra finaliniai, nelabai yra ką pasakoti.

Prieš pietus dar buvau sesijoje apie žmogaus teisių rezoliuciją. Jos esmė – mūsų jaunimo programose turėtų būti visapusiškai integruotas ugdymas apie žmogaus teises. Sutarėme, kad žmogaus teisės eina koja kojon su skautiškais priesakais ir vertybėmis, todėl mūsų atsakomybė yra savo organizacijose rasti būdus, kaip būtų geriausia dirbti su šia tema ir užtikrinti, kad darome viską, jog užtikrintume, jog žmogaus teisės būtų iš tiesų įgyvendinamos, o ne tik gražūs žodžiai.

Bendrai atmosfera konferencijoje labai rami, be didesnių intrigų. Galėčiau išskirti keturias daugiau sujudimo keliančias temas:

  • Žmogaus teisių rezoliucija. Afrikos regionas nerimauja, kad joje yra užslėptas seksualinių mažumų pripažinimo tikslas, bet realiai rezoliucija yra tikrai gerai parengta taip, kad joje derėtų visų regionų, visų tikėjimų ir visų kultūrų požiūriai į žmogaus teisių vaidmenį skautavime. Tad turėtų ginčai neišsivystyti į nieko didelio.
  • Pareiga Dievui. Kaip Lietuvoje, taip ir pasaulyje, visos diskusijos užlūžta bandant susitarti, kaip reikėtų interpretuoti pareigą Dievui. Yra stipri pusė ją siejančių su religija ir yra liberalesnė pusė norinti didinti dėmesį dvasiniam ugdymui. Beta papasakos išsamiau, nes dalyvavo sesijoje kurioje vyko pagrindinės diskusijos.
  • Narystės mokestis ir organizacijų balsų skaičius. Vakar Beta rašė apie šias temas. Darbo grupėje, kiek girdėjau, komitetas paprašė kol kas nekeisti esamos tvarkos, nes nėra alternatyvų, kurios turėtų rimtų pranašumų. Bet natūralu, kad Asia Pacific regionas erzinasi, kad nepaisant jų dydžio turi tas pačias narystės sąlygas kaip už juos smarkiai mažesnis Europos regionas.

Klaviatūrą perduodu Betai:

  • 21-o amžiaus lyderystė. Šioje sesijoje Pasaulio skautų komiteto narė Karin Ahlback pristatė, kas šia tema buvo nudirbta per paskutinius trejus metus. Jeigu trumpai pasigilinant, čia šnekama apie tai, kas yra lyderystė skautuose ir kaip teisingai ją įgyvendinti jaunimo programoje. Tam buvo sukurtas WOSM modelis, kuriame pabrėžiami tokie dalykai kaip pokyčių priežiūrą, siekiant tikslo, kitų žmonių įtraukimas ir įgalinimas bei vizijos įgyvendinimas. Pasaulinė darbo grupė, kurią sudaro skautai iš visų WOSM regionų per trejus metus aplankė visus Wų aOSM kontinentus, regionines konferencijas ir kitus renginius. Modeliui sukurti buvo surinkta informacija iš skirtingų kultūrų, rasių ar religijų skautiškų asociacijų. Taip pat svarbu paminėti, kad kiekvienas regionas turi po specialius mokymus praėjusius konsultantus, į kuriuos galima bet kada kreptis, norint savo asociacijoje įgyvendinti lyderystės mokymus, kursus ar kitą programą.
  • Papildant Jorės mintis apie pareigą Dievui, dalyvavau diskusijoje, kurioje dalyvavo bene visų konfesijų atstovai. Iš tiesų, klausimas, apie kurį rašiau jau vakar, labai subtilus ir gilus. Vieni skautai tame nemato problemos, kiti šią temą priima labai skaudžiai. Diskusija buvo labai turininga ir nuoširdi – niekas nesipyko, visi bandėm ieškoti bendrų sąlyčio taškų. Brolis budistas iš Azijos labai papasakojo, kaip prieš kelis metus lankėsi Europoje ir niekaip nerasdamas jokios budistų šventyklos maldai nuėjo į katalikų bažnyčią ir ten meditavo. Juk visai nesvarbu nei kas tavo Dievas, nei koks jo vardas ir, ar jis iš vis jį turi – svarbu tai, kas yra tavo širdyje ir mintyse.

Tiek aktualijų, grįšim rytoj.

Jorė ir Beta tiesiogiai iš Liublianos