Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-07-20

"Bočių laužai" liepsnojo Laumės pėdoje

Telšių krašto skautai vėl stovyklavo Laumės pėdoje.

Tik ąžuolas išauga iš girios, tik eglė sužaliuoja iš kankorėžio sėklos. Mano tėvai yra lietuviai, todėl ir aš esu lietuvis. Aš branginu lietuvių kalbą, papročius ir myliu savo tėvų žemę. Tai yra mano prosenelių palikimas, kurį turiu saugoti, kaip man patikėtą brangų turtą... Ruošdamasis  vasaros stovyklai, kiekvienas mažas, jaunas, brandus ir suaugęs Telšių skautas turėjo gerą progą susimąstyti, kaip nuo jo paties priklauso tautos vertybių išsaugojimas ir puoselėjimas bei kiek jis gali nuveikti dėl tautos ir dėl savo gimtinės. 

 

 

Paskutinėmis birželio dienomis “Laumės pėdos” stovyklavietėje netoli Biržuvėnų, visą savaitę vyko Telšių skautų vasaros stovykla “Bočių laužai”. Ant gražaus Virvytės upės skardžio, palapinių  miestelyje, įsikūrė beveik 90 skautų iš Telšių, Varnių, Viešvėnų ir Rietavo. Jau pirmąją dieną supratome, jog oras mūsų nelepins, bet juk skautui nėra blogo oro! Tad jau ansktyvą birželio 27 dienos  rytą stovyklos “Bočių laužai „Žynyčia” paskelbė, kad programa prasideda!

Šios stovyklos programos tikslas buvo skatinti jaunus žmones labiau pažinti krašto kultūrinę ir istorinę praeitį, mokytis veikti komandoje, gerbti šalia esantį, ugdyti dvasines ir dorovines svertybes bei gebėti savarankiškai spręsti iškilusias problemas, mokytis priimti sprendimus.

Visi norintys galėjo susipažinti ir praktiškai išbandyti įvairius senovės amatus: drožybą, tapybą naudojant gamtines medžiagas, pynimą iš vytelių, vilnos vėlimą, audimą, pasidaryti odos dirbinių, papuošti savo pastovykles žolynų paukščiais ir naktiniais žibintais, išmokti pasigaminti muilo burbulus bei susipažinti su vienu seniausiu lietuvių amatu- bitininkyste ir iš vaško pasidaryti gražias žvakutes.

Daug užsiėmimų buvo  siejama su Lietuvos istorijos įvykiais, taip suteikiant galimybę stovyklautojui asmeniškai išgyventi  įvairius istorinius Lietuvos įvykius, tai yra tapti „gyvosios istorijos“ dalimi. Labiausiai sesėms ir broliams patiko improvizuota gyvosios archeologijos diena bei žygių diena, kurios metu įvairaus mažiaus skautų grupės iškeliavo į ištvermės reikalaujančius žygius, taip paminėdami dieną, skirtą Lietuvos partizaniniam judėjimui bei rezistencijai.

Kiekvieną rytą, po mankštos ir rikiuotės, suplevėsavus Lietuvos ir stovyklos vėliavoms, skautai susirinkdavo į dvasinę susikaupimo valandėlę, kurios metu kalbėdavosi apie amžinąsias vertybes ir padėkodavo Dievui už  išaušusį naują rytą bei suteiktą galimybę stengtis daryti pasaulį geresnį.

Kasdien, dienos programai einant į pabaigą, vyr. sesės visus sukviesdavo lietuvių liaudies dainų, žaidimų ir giesmių pusvalandžiui. Kiekvieną vakarą vyko teminiai laužai, susieti su senąja Lietuvos kultūra. O naktiniai kino seansai po atviru dangumi, dar naujiena net patiems skautams!

 Ilgai miškas aidėjo nuo skambaus juoko, kai skautai rungėsi netradicinėse komandinėse rungtyse. Daugelis pirmą kartą dalyvavo ripkos, rastplėšio, šaudymo iš lanko ir iš laidynių, iečių mėtymo rungtyse, lakstė po „minų lauką“, išbandė jėgas imtynėse, plaustų varžybose bei visi iki vieno dalyvavo jau tradiciniame Telšių skautų stovyklose tapusiame kliūčių ruože „Didžioji trasa“. 

Skautavimas nuolat moko stiprybės, ištvermės ir išgyvenimo gamtoje bei gebėjimo džiaugtis gamtos stebuklais. Įvairių sueigų metu, taip pat ir stovyklos programos metu,  nuolat akcentuojama, kad gamtos švelnumas iššaukia ir ugdo charakterio švelnumą, pagarbą, darną, kad  negalima piktai panaudoti savo proto gamtai pavergti, nes tik gerume yra jėga.   Jaunimas mokomas daugiau dėmesio atkreipti į gamtos grožį ir tobulumą, kad prisimintų, jog svarbu visa tai išsaugoti. Prisiminti, kad pats taip pat yra gamtos kūrinys, stebuklingai Kūrėjo sutvertas...

Skautai, kurie stovyklos metu įsigijo fotografo specialybę, daug puikių gamtos ir skautų veiklos gamtoje akimirkų, įamžino fotonuotraukose.

Sesės ir broliai, kurie  stovyklos metu  įgijo skautiškas Laužavedžio, Virėjo, Gamtininko, Išgyvenimo ir  Pionierijos specialybes bei  gavo specialybę patvirtinančius pažymėjimus,   įsipareigojo savo žinias ir įgytą patirtį skleisti sueigų bei žygių metu.

Brolių vyčių pravesto strateginio žaidimo metu atsiskleidė visi praktinio skautavimo aspektai, fizinis skautų pasiruošimas, loginis mąstymas bei  gebėjimas dirbti grupėje.

Paskutinę stovyklos dieną  stovyklautojus aplankė suaugusio skautybėje br.  Eriko Volskio pakviesti specialiųjų tarnybų darbuotojai. Virvytės upės dugne gulėjusį „saldų lobį“ Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos naras rado labai greitai ir perdavė nustebusiems stovyklautojams.  Daug džiaugsmo, ypač mažiesiems skautams, suteikė kinologas ir jo augintiniai.

Šios stovyklos metu, davę skauto įžodį, į Džiugo draugovės gretas įsiliejo broliai Gediminas Gedvilas ir Modestas Balčius iš Varnių. Telšių tunto Sofijos Kymantaitės- Čiurlionienės vyr. skaučių būrelį papildė naujos sesės, pasiruošusios tarnauti skautijos idealams.  

Už žinias ir aktyvų skautavimą, paskiltininko vyresniškumo laipsniu pažymėtos Šatrijos draugovės sesės Bernadeta ir  Jacinta Zakarauskaitės, Kotryna Beržinytė, Emilija Barsytė bei Kotryna Jogminaitė. Už rodomą pavyzdį ir aktyvų skautavimą, skiltininko vyresniškumo laipsnis suteiktas Džiugo draugovės patyrusiems skautams Antanui Klumbiui ir  Dovydui Beržiniui, už skautijos idėjų skleidimą Viešvėnuose, paskilitininko laipsnis- broliams Ignui Stulpinui ir Mantui Vėlavičiui. Hip, valio, jiems!

Nuoširdus jaunųjų vadovų, nuo mažų dienų augusių Telšių skautuose,  Julijos Bytautaitės, Donato Barsio, Tomo Brazausko, Domanto Dargužio, Tomo Čebatoriaus, Antano Klumbio, darbas ir pastangos šią stovyklą padarė įsimintiną, prasmingą ir linksmą. Džiugu, jog Telšių tunte nuoširdžiai dirba ir vadovės Kristina Dargevičienė, Jūratė Beržinienė bei Loreta Zakarauskienė.

Nesvarbu kiek tau metų, nesvarbu kokios tu profesijos, bet būdamas kartu su jaunesniu už save, gali nuolat keliauti naujų iššūkių, ieškojimų, atradimų keliu. Nuolat mokytis pažinti gamtą, patirti nuotykių ir išbandyti save nepatirtose situacijose, sutikti bendraminčių, skleisti gėrį, mylėti ir tikėti, kad galima pasaulį padaryti gražesnį.

 

Lietuvos skautijos Telšių tunto tuntininkė,

Sofijos Kymantaitės- Čiurlionienės vyr. skaučių būrelio kandidatė

pskt. Edita Barsienė