Kas Naujo?

Skautų naujienos

2015-05-29

Su skautišku pažymėjimu - nuolaida skiepams nuo erkių

Puiki žinia miškų mylėtojams!

Puiki žinia miškų mylėtojams - UAB "Endemik" ir Lietuvos skautija  yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį, tad visi, kurie turi skautišką pažymėjimą gali skiepytis pigiau!

 

Skiepui nuolaida galioja tik tam asmeniui, kurio vardu yra išduotas LS nario pažymėjimas ir pažymėjimas yra galiojantis. 

Nuolaida galioja Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Alytaus klinikose.

Skiepas nuo erkių vaikui kainuoja 36,50 eur., o su skautišku pažymėjimu skiepas vaikui bus su 10% nuolaida, pateikus galiojantį skautišką pažymėjimą.

Skiepas nuo erkių suaugusiam žmogui kainuoja 39,10 eur., o su skautišku pažymėjimu skiepas suaugusiam žmogui bus su 10% nuolaida, pateikus galiojantį skautišką pažymėjimą.

Pasirūpinkime savo apsauga!

Primename, kad visoms ENDEMIK teikiamoms paslaugos su galiojančiu skautišku pažymėjimu

yra taikoma 10% nuolaida.

Visuose Lietuvos rajonuose yra erkių, turinčių erkinio encefalito virusų arba Laimo ligos sukėlėjų – borelijų. Nustatyta, kad vidutiniškai kas 10 Lietuvos erkė (tiksliau – 10,1 proc.) yra užsikrėtusi vienu ar net abiem minėtų ligų sukėlėjais. Žmogus nejaučia kai įsisiurbia erkė. Prisisiurbusi kraujo (o siurbia jį nuo 1,5 val. iki kelių dienų), erkė nukrenta. Todėl apie trečdalį pacientų teigia, kad jiems nebuvo įsisiurbusi erkė. Vien per pastaruosius trejus (2006–2009) metus erkių perduodamomis ligomis Lietuvoje sirgo per 10 000 žmonių. Vien 2009 metais šiomis ligomis susirgo 4205 asmenys, neišvengta ir mirčių. Ne ką geresnė padėtis susiklostė ir 2010 metais – susirgimų skaičius siekė 3170 žmonių, o nuo erkinio encefalito 3 asmenys mirė. Erkių perduodamos ligos įgauna grėsmingą mastą, todėl kalbėti ir rašyti apie šių ligų prevenciją tiesiog būtina.

Erkinis encefalitas. Ši liga pasireiškia praėjus keletai dienų ar 2–4 savaitėms po erkės įsisiurbimo: pakyla temperatūra, stipriai skauda galvą, krečia šaltis, pykina arba vemiama, sutrinka miegas ir kt. Kiek vėliau gali atsirasti įvairių galvos arba nugaros smegenų pažeidimo simptomų. Dviem trečdaliams tokių ligonių visam gyvenimui lieka įvairių, kartais labai sunkių, ligos pasekmių. Efektyvaus šios ligos gydymo praktiškai nėra. Geriausia ir kol kas vienintelė absoliuti apsaugos priemonė nuo erkinio encefalito yra skiepai. Pasiskiepijus du kartus su kelių mėnesių pertrauka, vienerius metus nesusergama šia liga net ir užsikrėtus. Tačiau po metų suleidus dar vieną skiepų dozę, imunitetas erkiniam encefalitui įgyjamas dar trejiems metams. Netikėtai į gamtą išvykstantys atostogauti ar laiku nepa siskiepiję nuo erkinio encefalito asmenys gali tai padaryti ir skubiau.

Laimo liga. Atradę Lietuvoje erkinį encefalitą, UAB ”Endemik“ dirbantys specialistai 1987 m. atrado dar vieną erkių perduodamą ligą – Laimo ligą (už šių ligų atradimą buvo suteikta LR Nacionalinė mokslo premija). Skirtingai nei erkinio encefalito, šios ligos pradžia dažniausiai būna nepastebima, ji vystosi lėtai, trunka keletą metų ir, jei negydoma arba netinkamai gydoma, gali baigtis sunkiu invalidumu. Pirmieji Laimo ligos požymiai išryškėja po kelių savaičių ar net mėnesių nuo erkės įsisiurbimo. Apie 60–70 proc. pacientų erkės įsisiurbimo vietoje atsiranda lėtai besiplečiantis, neskausmingas paraudęs darinys – raudonė. Ji gali būti keletą dienų, savaičių ar net mėnesių. Jos dydis būna įvairus – nuo 3 cm iki 60–70 cm. Be to, tuo pat metu kartais atsiranda ir kitokių neryškių, labai įvairiai pasireiškiančių negalavimo požymių. Kitiems 30–40 proc. užsikrėtusių Laimo liga pacientų raudonės nebūna, nors jie taip pat gali truputį negaluoti. Pirmieji ligos požymiai paprastai praeina savaime, net negydant, tačiau po kelių savaičių, mėnesių ar net vienerių metų atsiranda įvairių ir jau ryškių šios klastingos, polimorfiškos (simptomais panašios į daugybę kitų ligų) ligos simptomų. Esant įvairioms ligos stadijoms, gali persikreipti veidas, sutrikti miegas, širdies veikla, atmintis, regėjimas, atsirasti sąnarių, galvos, ausų, nugaros skausmų, odos pažeidimų ir kt. Ypač dažnai pasitaiko įvairių nervų sistemos pažeidimo požymių, iš kurių neretas yra nugaros arba sprando srities radikulitas. Ligonis dažnai jaučia nuolatinį nuovargį. Tačiau, aišku, pasireiškia ne visi minėti simptomai. Dažniausiai jų būna tik vienas kitas (jie gali atsirasti ne vienu metu), bet ryškūs.

Kaip nustatomos šios ligos? Abi ligos nustatomos laboratorijoje atliekant sudėtingus ligonių kraujo tyrimus. Kol kas Lietuvoje tik kelios laboratorijos, tarp jų ir “Endemik“, pajėgios atlikti visus būtinus Laimo ligos diagnostinius tyrimus (imunofluorescencijos, imunofermentinės analizės, chemoliuminescencinės analizės, “Western blot“, grandininės polimerazės).

Kas turėtų būti tiriamas dėl minėtų ligų? Dėl erkinio encefalito turėtų būti tiriami pacientai, staiga susirgę vasaros gripu. Dėl Laimo ligos tirtini asmenys, kuriems balandžio–gruodžio mėnesiais ant odos buvo pastebėtas ribotais kraštais, lėtai besiplečiantis raudonas darinys – raudonė, taip pat negaluojantys asmenys, kuriems per pastaruosius dvejus arba trejus metus buvo įsisiurbusi erkė. Neįsisenėjusi Laimo liga dažniausiai greitai ir visiškai išgydoma.                                                                                 

Kur kreiptis iškilus problemų dėl erkių arba jų sukeltų ligų? Lietuvoje visas minėtas ir nepaminėtas su erkių perduodamomis ligomis susijusias paslaugas jau dvidešimt trejus metus teikia UAB “Endemik“. Prireikus ar pageidaujant pacientus konsultuoja šeimos gydytojai, gydytoja infektologė ir medicinos mokslų daktarė gydytoja infektologė. UAB "Endemik" turi fililialus visoje Lietuvoje.