Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-05-10

Balsuoti (ne)reikia

Galvoju, kodėl jaunas žmogus gali neiti balsuoti? Sėdi sau sekmadienį namie (o jei geras oras – sode arba parke), visi balsuoti eina kartu su draugais, kaimynais, šeimomis, o tu vienas, lyg ne prie „chebros“, lyg į gimtadienį nepakviestas.

„Kam eiti į tuos rinkimus? Niekas nepasikeis! Pensininkai už mane nuspręs.” – tokių ir panašių išsireiškimų galime išgirsti tikrai daug ir taip, niekas nepasikeis jei mes net neateisime prie balsadėžių.

Galvoju, kodėl jaunas žmogus gali neiti balsuoti? Sėdi sau sekmadienį namie (o jei geras oras – sode arba parke), visi balsuoti eina kartu su draugais, kaimynais, šeimomis, o tu vienas, lyg ne prie „chebros“, lyg į gimtadienį nepakviestas. Turėtų būti liūdnoka... O po to dar penkis metus nieko sakyti negali, nes juk Tu tai nebalsavai... Tai ateik balsuot ir Tu!

Dar nežinai ar verta eiti balsuoti? Įsivaizduok, nueini į kavinę ir užsisakai kavos su pienu, o gauni tik pieno? Ir kaip reaguoji? Aišku supyksi, nes nori gauti savo kavos, bet barista atsako: „už tave jau nusprendėme mes!“. Man nepatiktų, kad už mane viską spręstų kiti. Kompanija „Man ne dzin“ siūlo pažiūrėti dar vieną labai panašų eksperimentą, kuriame taksistas neklauso, kur važiuoti: https://www.youtube.com/watch?v=KqzsZMrhqkE


Nusprendei balsuoti, bet nežinai už ką? http://manobalsas.lt/testas/testas.php?tst=10 Atlik testą, kuris tau tikrai padės išsirinkti savo kandidatą, arba gali paskaityti platformą http://www.zinaukarenku.lt/ , kurią sukūrė jauni žmonės.

Nedrąsu pirmą kartą balsuoti? Pažiūrėk, kaip tai padaryti teisingai: https://www.youtube.com/watch?v=bvSdDQSr7CI


Žinoma, kartais prie teigiamų dalykų būna ir nelabai gerų, todėl, jei pamatysi balsų pirkimą, rinkėjų klaidinimą, būtinai viską pranešk „Baltosioms pirštinėms“.
Kas yra netinkama rinkimų metu? Pažiūrėk informaciją šone.

Tavo balsas reiškia labai daug! Gegužės 11 ir 25 dienomis ateik prie balsadėžių ir išreikšk savo nuomonę. Skelbkime savo socialiniuose tinkluose, jog mes balsavome. Nepamirškime „Hashtag‘ų“, tokių kaip #rinkimai #mannedzin ir kitų. Tegul visi mato, kad jaunimas turi savo nuomonę ir nebijo jos išreikšti!

---
Lukas Kornelijus Vaičiakas
Rietavo „Baltųjų pirštinių“ koordinatorius