Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-04-29

"Didžiausias džiaugsmas - teikti džiaugsmą kitiems", pasakė laužavedys.

Ką daryti, kad jūsų vedamas laužas būtų smagus ir įsimintinas?

Įkvėpta brolio Algio straipsnio apie pasiruošimą žygių sezonui prisiminiau dar vieną svarbų skautišką elementą – laužus.  Bet šįkart ne apie tuos, kur su malkom ir dega, o tuos, kurie džiugina stovyklos vakarus žaidimais, šūkiais ir dainomis. Ir laužavedžio specialybę, žinoma.

Tad trumpai: ką daryti, kad jūsų vedamas laužas būtų smagus ir įsimintinas?

Planuokite. Iš anksto apgalvokite laužo programą ir pasirašykite planą – visus žaidimus, dainas, pasirodymus, pasakojimus ir šūkius. Dar keletą pasižymėkite “jeigu ką”. Apie būsimus pasirodymus vienetus perspėkite ir temas praneškite kuo anksčiau, geriausiai per rytinę rikiuotę.

Susirinkite komandą. Vienam pravesti  visai stovyklai laužą nėra lengva. Tad susiraskite patikimą komandą ir pasiskirstykite aiškiomis atsakomybėmis, kad kiekvienas žinotų kada ir ką turi daryti.

Parinkite nuotaikos kreivę. Laužai, pagal savo pobūdį gali turėti skirtingą nuotaikos kreivę. Tradicinis stovyklos vakaro laužas dažniausiai vyksta pagal kreivę, pateiktą paveikslėlyje. Pradžioje reikia "įsivažiuoti", tad pradedame ramesniais elementais ir po truputį keliame tempą. Programos viduryje visi energingiausi žaidimai, dainos pasirodymai, kurie po truputį rimsta pabaigos link. Pabaigoje stengiamasi nuteikti miego metui, tad paskutinė daina - tarsi vakaro malda ar lopšinė.

 

Žaiskite. Žaidimai – smagus laužo elementas. Parinkite žaidimus, tinkamus dalyvių kiekiui ir amžiui. Rekomenduoju nesistengti sustatyti visos stovyklos į vieną ratą – sunaudosite daug energijos visai be reikalo, o ir dalyviams nebus smagu :)  Galbūt galima žaisti tiesiog atsistojus savo vietoje ar pasirinkti kitą žaidimą? Taip pat rinkitės įvairius žaidimus, kad tame pačiame lauže nebūtų keleto itin panašių žaidimų.

Dainuokite. Geriausiai naudoti jau žinomas, bet neatsibodusias dainas. Jei nusprendėte išmokinti naują dainą, įsitikinkite, kad ji nėra labai sudėtinga ir pasirūpinkite dainos žodžiais padalinimui. Pakartokite kelis kartus.

Pasakokite. Vakaro pasakojimas gali būti puikus laužo elementas – pamokomas ir įdomus. Svarbu, kad nebūtų per ilgas, o pasakotojas ir pats tekstas – nenuobodus.

Šaukite šūkius. Naudokitės vaizduote ir kurkite naujus šūkius. Labai tikėtina, kad šūkiu “kumpis, dešra, sumuštinis, pasirodymas rinktinis” publikos nenustebinsite :) Jei draugaujate su improvizacija, galite šūkius kurti vietoje vykstant pasirodymui. Jei nelabai – geriau sugalvokite ir užsirašykite iš anksto.

Venkite atsibodusių elementų. Ketvirtą vakarą iš eilės žaisti “visi pasaulio bananai” stipriai nerekomenduojama. Skirtingų dainų, žaidimų, šūkių, pasakojimų, šokių (ir t.t.) yra tokia galybė, kad tikrai įmanoma išsirinti smagų, įdomų ir dar nenusibodusį.

Diriguokite. Dažnai vakaro laužai vyksta temstant ar visai sutemus, tad platūs rankų mostai, rodantys dainos ritmą, pradžią ir pabaigą – puikus pagalbininkas. Žaidimų judesius taip pat stenkitės rodyti kuo “didesnius”, kad tikrai visi matytų ir suprastų.

Pasitikėkite savimi. Atsipalaiduokite ir gerai nusiteikite. Juokaukite. Net jei kažkas vyksta ne taip, kaip planuota, nepasimeskite ir neparodykite susierzinimo, būkite lankstūs. Su gera nuotaika ir pasitikėdami savimi tikrai sėkmingai pravesite laužą :)

 

Smagių ir turiningų laužų!

P.S. Kažką pamiršau? Rašykite komentaruose :)