Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-04-28

Meistriška keliautojo atmintinė

Ką verta pasiimti į žygį, kas tikrai svarbu, be ko neišsiversi, o kas tik bereikalingas balastas?

Keliautojo atmintinė

Kiekvienais metais ateina laikas, kai papūtus šiltam vėjeliui norisi nupūsti dulkes nuo žygio batų, pasigaląsti peilį ir šviečiant vakarinei saulei smagiu žingsneliu išjudėti į taip išsiilgtą žygį ar stovyklą. Bet, visuomet kyla klausimas, ką verta pasiimti į tokią kelionę, kas tikrai svarbu, be ko neišsiversi, o kas tik bereikalingas balastas? Nedidele apžvalga pabandysim priminti keletą svarbiausių dalykų kuriuos privalu žinoti, kad žygis klostytųsi sklandžiai.

Daiktai, kuriuos tikrai verta turėti: kuprinė, kilimėlis, miegmaišis, tentas, peilis, kirvis, virvutės, vaistinėlė, ugnies įžiebimo reikmenys, katiliukas ar puodas maistui gaminti.  

Kuprinė: jos dydis turi būti proporcingas kelionės trukmei. Jei einate į žygį dviem naktim, ji neturėtų būti  didesnė nei 45l, ar sunkesnė nei 12kg.

Kilimėlis ir miegmaišis yra būtini, norint tikrai gerai pailsėt. Kilimėlis turi būti platesnis nei jūsų pečiai ir ilgesnis, nei jūsų ūgis. Jei nerandate tokio, visada galima pasiimti papildomą paralono gabalėlį prailginimui ar praplatinimui. Kam to reikia? O gi naktį dažnai vartomasi ir slidinėjama, tad tai  apsaugos nuo nereikalingų prabudimų nuslydus ant šaltos žemės. Siūlau po galva dėti kuprinę ar nereikalingus drabužius supakuotus į miegmaišio maišą (labai gera pagalvė). Patarimas: kojūgalyje, po kilimėliu padėkite batus (batų priekis po kilimėliu) – jei naktį slysite, jausite batus ir jie padės to išvengti. Miegmaišis turėtų būti taip pat patogus, lengvas ir pritaikytas žygio temperatūrai. Labai praverčia medvilninis ar šilkinis įdėklas į vidų: jis keliais laipsniais pakelia vidinę temperatūrą bei jį lengviau skalbti nei miegmaišį, kuris tuo tarpu labiau dėvisi.

Tentas: verčiau imti nailoninį ar polietileninį tentą, nei palapinę, Sutaupysite ir vietos, ir svorio, po juo tilps daugiau žmonių, šalia galėsite kūrenti laužą. Be to, reikalui esant, supakuokite daiktus į jį ir lengvai persikelkite per upę ar ežera.

Virvutės: jų reikia tiek trikojui surišti, tiek tentui įtempti. Verta turėti bent jau 10m 2-3 mm storio virvutės. Nepatariame imti špagato ar kitos neaiškios sintetinės virvės, nes jos nėra atsparios, sunkiai rišasi bei yra vienkatinės, dėl to geriausia pasirūpinti patvaria, patogia virvute, jos nepjaustyti ir saugoti. Skautas juk taupus! :)

Vaistinėlė: nors ji dažnai nepanaudojama, bet visuomet verta turiu nedidelę dėžutę su reikalingiausiais daikteliais: antiseptikas, keli karpomi pleistrai, tamponai, medicininė izoliacija, ibumetinas 400. Patartina susirinkiti savo asmeninę vasitinėlę pagal poreikius. Svarbu ją supakuoti į patogiai atsidarančią, patvarią bei neperšlampamą pakuotę.

Peilis ir kirvis: tai bene svarbiausi įrankiai, kurie reikalingi visada. Svarbiausia taisyklė apie juos: aštrūs kaip skustuvas. Kodėl? Todėl, kad jei juos prižiūrėsi ir galąsi, sumažės tikimybė susižeisti bei reikės įdėti žymiai mažiau pastangų atlikti numatytą darbą. Kaip pasirinkti tinkamus šiuos įrankius – atskira tema, bet verta pastebėti, jog miško įrankio kietumas neturėtų viršyti 58-59hrc kietumo, nes miške tokį įrankį bus sunku galąsti. Mes naudojame skandinaviškus įrankius, nes jie kokybiški, kaina nėra didelė, o savybės tikrai labai puikios.

Ugnies kūrimo įrankiai: be jų – nei žingsio iš namų. VISADA reikia turėti degtukų ar kitą priemonę, kuria lengvai galima įžiebti ugnį. Kokia tai priemonė, praktiškai nėra svarbu, bet yra keli niuansai, kuriuos verta įsidėmėti. Pirma - dubliuokite šiuos įrankius ir laikykite skirtingose vietose. Antra: visuomet lakykite juos neperšlampamuose dėkluose (kad ir celofaniniame maišelyje). Visuomet reikia turėti kelis degtukų pakelius supakuotus į maišelius, dar galima pasiimti magnio skiltuvą ekstra atvėjams (jis nebijo drėgmės).

Maisto gamyba: jei į žygį išsiruošėte tryse ar keturiese, turėkite bendrą indą-puodą ~3-4l aliumininį arba tvirtesnės medžiagos. Turėkite bent po 1l vandens, plastikinėje taroje ar gertuvėje. Optimalus maisto davinys 1 nakvynės žygiui, vienam asmeniui: pietums troškinukas - 3 bulvės, 2 morkos, svogūnas, mažas česnakas, 200g žalios mėsos (jei žygiuojate šiltu sezono metu prieš žygį užšaldykite mėsą, taip ji nesuges ir spės atšilti), 2 riekės duonos. Vakarienei - 150g makaronų, svogūnas, 100g mėsos (dešra, dešrelės, lašiniai, sprandinė), paprika. Visada turėkite druskos ir pipirų! Atėjus laikui ruošti maistą produktus sumeskite į krūvą, pjaustykite ir ruoškite. Juk geras, skanus ir sotus pavalgymas yra 50% gero žygio! Taip pat pasirūpinkite džiovintais vaisiais, riešutais ir šokolado plytele, sustojimo metu keli gabaliukai šių gėrybių suteiks taip reikiamos energijos judėti pirmyn. Pamirškite pusfarbikačius ir venkite jau paruošto maisto: šiek tiek pasėdėti prie laužo, bendrai nulupti svogūną ar morką ir sumodeliuoti gerą valgį yra tikrai labai skautiška.

Visi kiti daiktai: drabužių komplektai, batai, palapinės, gertuvės, valgymo įrankiai, purškalas nuo uodų ir kt. yra buitį lengvinantys įrankiai. Nors juos verta turėti, bet jie nėra gyvybiškai būtini. Skautas yra išmanus ir visuomet budi, todėl iškilus reikalui gali pasigaminti tai ko jam pritrūksta.

Linkime visuomet turėti galvą ant pečių, mąstyti, planuoti ir budėti. Pagrindinė išgyvenimo miške taisyklė: “Adapt, improvise, overcome” (Pritaikyti, improvizuoti, įveikti)

Broliai vyčiai Martynas ir Algirdas