Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-03-23

Pirmieji "Ne(s) svarbu" mokymai

Antrieji mokymai - jau balandžio 12-13 d. (vyksta registracija!)

„Kodėl „...Ne(s) svarbu...“ ženkle yra du daugtaškiai?“

Tokį klausimą išgirdo LS „Safe from Harm!“ komandos nariai, prisėdę skautų name atsikvėpti po intensyvių pirmųjų „Ne(s) svarbu“ mokymų apie saugios skautavimo aplinkos kūrimą ir užtikrinimą.

Ne veltui ženkle matosi vienas su kitu persipynę du dialogo „debesėliai“. Žodžiai „Ne(s) svarbu“ – tarsi išplėšti iš pokalbio vidurio: pirmasis daugtaškis slepia klausimą, o antrasis – atsakymą į jį. Tarkime: Kodėl kuriant draugovės taisykles reikėtų stengtis naudoti teigiamas formuluotes? Nes svarbu ne drausti netinkamą, o skatinti tinkamą elgesį. Taigi „Ne(s) svarbu“ yra nenutrūkstamas pokalbis.

 

Kovo mėnesio „Ne(s) svarbu“ mokymų dalyviai susibūrė tam, kad galėtų kartu kelti klausimus ir ieškoti atsakymų į juos. Pradėję nuo disciplinos skautiškame vienete, dalyviai, padedami s. Ievos, s. Barboros ir br. Tomo, sprendė įvairias situacijas iš skautiško gyvenimo. Visas diskusijas siejo bendra mintis, kad skautų veikloje tvarką ir drausmę turėtume stengtis palaikyti skatinimais, o ne bausmėmis. 

Patyčių prevencijos sesiją vedusios s. Jorūnė ir s. Vaida mokymų dalyviams pasakojo apie patyčias kitų smurto rūšių kontekste. Diskutavome, kas ir kodėl inicijuoja patyčias ir sutarėme, kad prie šios plačios, sudėtingos temos būtinai reikia grįžti ir ateityje. Liko klausimų apie tai, kaip kalbėtis su patyčių dalyviais, kokių žingsnių imtis, norint tyčiojimąsi sustabdyti. 

Paskutiniojoje diskusijoje apie savižudybių prevenciją savo patirtimi dalijosi „Jaunimo linijos“ savanoriai Milda ir Tadas. Kaip buvo taikliai pastebėta: skautai mokosi stabdyti kraujavimą, tvarstyti žaizdas, daryti dirbtinį kvėpavimą, tačiau turėtume kalbėtis ir apie tai, kad egzistuoja ir emocinė pirmoji pagalba, kurią kiekvienas gali suteikti apie savižudybę galvojančiam žmogui. Paprastas pokalbis kartais gali reikšti labai daug.

Klausimų, pasidalijimų patirtimi buvo apsčiai. O atsakymų? Spėjome įsitikinti, kad daugumai situacijų neįmanoma išrašyti vieno vienintelio teisingo „recepto“, tačiau kuo daugiau įrankių turime situacijai išsinagrinėti ir suprasti, tuo greičiau rasime tinkamą sprendimą. Daugtaškiai iš „...Ne(s) svarbu...“ niekur nedingo: liko ir klausimai, ir galimi atsakymai į juos. Užtat daugtaškius įrėmino dialogo debesėliai. Mes dalijamės, nes taip galime susirinkti net ne vieną receptą - visą receptų knygą.

„Ne(s) svarbu“ mokymai – tai specialybė vadovams. Pamatę vadovą su „Ne(s) svarbu“ emblema ant uniformos, užkalbinkite: jis pasirengęs pasidalyti su jumis tuo, kas svarbu.

O gal norite ir patys įgyti „Ne(s) svarbu“ specialybę? Balandžio 12-13 d. laukia antrieji „Ne(s) svarbu“ mokymai Aukštadvaryje! Šiuose mokymuose be aukščiau minėtų temų taip pat bus plačiau kalbama apie teisinę savanorio atsakomybę bei komunikaciją krizės atveju. Skubėkite registruotis el. paštu mokymai@skautai.lt. Informacija apie registraciją  čia.

 

„Safe from Harm!“ / „Ne(s) svarbu“ komanda (rašykite: sfh.lithuania@gmail.com)

Dėkojame „Jaunimo linijos“ savanoriams už bendradarbiavimą

Dalyvaukite savaitėje Be patyčių": http://www.bepatyciu.lt/ (paskaitykite s. Vaivos pasakojimą)

Projektas „Sumažink tylą“: http://tylazudo.lt/

Projekto „Safe from Harm!“ tinklalapis: http://safefromharm.eu/

 

   

Projektas iš dalies finansuojamas Europos Komisijos DAPHNE III programos lėšomis