Kas Naujo?

Skautų naujienos

2014-01-15

Mokymai mokymų vadovams apie kritinio mąstymo ugdymą

Kviečiame skautų vadovus dalyvauti kritinio mąstymo (KM) ugdymo programoje ir tapti kritinio mąstymo programų instruktoriais.

Mokymai mokymų vadovams apie kritinį mąstymą

Kviečiame skautų vadovus dalyvauti kritinio mąstymo (KM) ugdymo programoje ir tapti kritinio mąstymo programų instruktoriais.

Kritinio mąstymo instruktorių mokymo programa skirta jaunimo darbuotojams (skautų vadovams), norintiems geriau susipažinti su KM ugdymu dirbant su jaunimu bei išmokti organizuoti kritinį mąstymą lavinančius užsiėmimus ir mokymus. Mokymų metu dalyviai susipažins su specialia KM ugdymo metodika, skirta neformaliajam ugdymui, mokysis organizuoti užsiėmimus ir rengti mokymus skirtus ugdyti kritinį mąstymą neformaliojo ugdymo veiklose. Tai naudinga ir aktyvi mokymų progama skirta suaugusiems žmonėms, siekiantiems tobulėti kaip jaunimo darbuotojams ir mokymų vadovams bei norintiems padėti mokytis kitiems.

Kas tas kritinis mąstymas?

Kritinis mąstymas – tai menas mąstyti apie mąstymą, jį analizuojant, vertinant ir tobulinant. Kitaip tariant, tai nėra vien tik racionalus, logiškais sprendimais, pagrįstais argumentais paremtas mąstymas. Tai mąstymas apie mąstymą. Kritinis mąstymas gali būti ugdomas, „treniruojamas“, kaip ir bet koks kitas įgūdis ar savybė, todėl mokytis mąstyti kritiškai gali bet kokio amžiaus, bet kokios socialinės padėties, kultūros žmogus.

Dabartinėje informacinėje visuomenėje, Gebėjimas kritiškai mąstyti yra vertinamas kaip viena svarbiausių kompetencijų, pasireiškianti gebėjimu priimti ir patikrinti įvairias prielaidas, analizuoti skirtingus požiūrius, priimti pagrįstus sprendimus, pateikti argumentus. Kritinis mąstymas sudaro visas būtinas prielaidas suprasti, interpretuoti, atrasti ir suvokti visuomenės raidos problemas ir surasti optimaliausius sprendimus. Tai leidžia žmogui būti savarankiškam ir aktyviam, gebėti nuolat vertinti informaciją, priimti tinkamus sprendimus ir nepasiduoti manipuliacijoms.

Norėdami ugdyti kritinio mąstymo įgūdžius turime mokytis kelti klausimus, ieškoti informacijos, apmąstyti savo patirtį, išgyvenimus, mokytis galvoti apie savo mąstymą. Skautų veikla ir kitos jaunimo neformaliojo ugdymo veiklos yra puiki terpė ugdyti KM gebėjimus ir mokytis tinkamai priimti sprendimus, tačiau jaunimo organizacijose dažnai trūksta aiškaus supratimo, kas yra kritinis mąstymas ir kaip jį sėkmingai ugdyti organizuojant įprastas jaunimo veiklas (pvz. sueigas, mokymus, stovyklas ir kt.). Be to, trūksta metodinių priemonių, kurios padėtų organizuoti KM ugdymo veiklą.

Ši programa skirta žmonėms, kurie norėtų labiau pažinti kritinį mąstymą ir mokytis tikslingai ugdyti KM gebėjimus dirbant su jaunimu, vedant skautų sueigas, organizuojant mokymus skautiškų vienetų vadovams ir rengiant kitus jaunimo neformaliojo ugdymo renginius. Kitaip sakant, programa siekia apmokyti instruktorius, kurie galėtų sėkmingai patys vesti KM ugdymo programas ir mokyti kitus jaunimo darbuotojus (skautų vadovus, mokytojus ir kt.).

Kas gali dalyvauti?

Programoje dalyvauti gali Lietuvos skautijos nariai, ne jaunesni nei 18 m.

Iš viso programoje dalyvaus 30 jaunimo darbuotojų, iš kurių 8 bus Lietuvos skautijos nariai. 

Taigi, skautams turime 8 vietas dalyvauti šioje mokymų programoje.

Kada? Kur? Kaip?

Mokymų programą sudaro 3 dalys:

1 dalis. Mokymų vadovų kursai.

Į programą atrinkti dalyviai susitiks kritinio mąstymo mokymų vadovų kursuose.

Kursai vyks 2014 m. balandžio 24-25 d. , Vilniuje.

Kursų metu bus nagrinėjamos šios temos:

  • kritinis mąstymas ir jo savybės;
  • individualūs ir grupiniai kritinio mąstymo metodai dirbant su jaunimo grupėmis (trijų pakopų metodika);
  • mokymų / grupinių užsiėmimų organizavimas;
  • darbo su grupe / auditorija įgūdžiai;
  • patyrimo refleksijos svarba ir metodai;
  • prezentaciniai gebėjimai.
  • Mokymų dalyviams bus padengtos kelionės išlaidos, bus skirtas maitinimas ir nakvynė mokymų metu.

Mokymų dalyviams bus padengtos kelionės išlaidos, bus skirtas maitinimas ir nakvynė mokymų metu.

Mokymų kaina: mokymai yra nemokami, tačiau mokymų dalyviai įsipareigos savarankiškai suorganizuoti dar vienus mokymus jaunimui apie kritinį mąstymą.

2 dalis. Mokymų organizavimo praktika.

Sėkmingai baigę mokymų vadovų kursus dalyviai turės suorganizuoti 2 dienų trukmės mokymus jaunimui.

Mokymai turės būti įgyvendinti 2014 m. liepos-rugpjūčio mėnesiais.

Šių mokymų oranizavimui bus skirtos papildomos lėšos iš projekto biudžeto.

3 dalis. Sklaidos renginiai rudenį.

Savarankiškai įgyvendinę kritinio mąstymo mokymus, programos dalyviai bus kviečiami pasidalinti savo patirtimi su kitais jaunimo organizacijų ir mokyklų atstovais susitikimuose, patirties sklaidos renginiuose, kurie bus organizuojami 10 Lietuvos savivaldybių. Šie susitikimai vyks 2014 m. lapričio – 2015 m. vasario mėnesiais. Programos dalyvių bus prašoma sudalyvauti 2-3 sklaidos renginiuose skirtingose vietovėse.

Pabaigę programą mokymų dalyviai gaus Švetimo ir mokslo ministerijos patvirtintus mokymų baigimo pažymėjimus, patvirtinančius, kad šie žmonės yra kritinio mąstymo programos instruktoriai.

Registracija

Norėdami dalyvauti Kritinio mąstymo mokymų vadovų programoje siųskite užpildytą registracijos anketą el.paštu adresu tomas@skautai.lt iki 2014 m. vasario 10 d.

Registracijos anketą galite atsisiųsti paspaudę čia:  http://www.skautai.lt/group/documents/groupId/414

Norėdami pasiteirauti apie programą rašykite broliui Tomui Rakovui el. paštu: tomas@skautai.lt

 

Mokymus organizuoja VšĮ „Šiuolaikinių didaktikų centras“, įgyvendindamas projektą „Kritinio mąstymo kompetencijų plėtojimas neformalaus ugdymo veiklose (Kritinis mąstymas – neformaliam ugdymui)“(Nr. VP1-2.2-ŠMM-10-V-02-017). Šis projektas finansuojamas Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos biudžeto lėšomis ir vykdomas pagal 2007-2013 metų Europos Sąjungos struktūrinės paramos panaudojimo strategiją ir Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos priemonę VP1-2.2-ŠMM-10-V „Neformaliojo švietimo paslaugų plėtra“.

VšĮ „Šiuolaikinių didaktikų centras“ jau daugiau nei 15 m. dirba kritinio mąstymo ugdymo srityje, bendradarbiauja su mokyklomis, universitetais, tarptautinėmis švietimo organizacijomis. Mokymus ves tarptautinę kritinio mąstymo instruktorių kvalifikaciją turintys lektoriai.

Daugiau apie patį projektą galite paskaityti čia: http://www.sdcentras.lt/proj_kmkopetencijos.htm

Nepraleiskite progos tobulėti ir plėsti skautišką patirtį!