Kas Naujo?

Skautų naujienos

2005-02-14

Ledlaužis III: Ūlos odisėja

[b]Mes matėme užšalusią upę, mes girdėjome po baidare traškantį ledą, mes jautėme nuo šalčio stingstančius pirštus, tvirtai spaudžančius irklą... Taip - tai buvo LEDLAUŽIS.[/b]

Vasario 12 dieną Ūlos upėje startavo jau trečiasis „Ledlaužio" žygis. Maršrutas: Zervynos - Trakiškės. Plaukė 11 žmonių šešiomis baidarėmis.

Oras šeštadienio dieną pasitaikė nuostabus. Susirinkome visi Zervynų kaime šiek tiek po 8 val. ryto. Nutransportavę vieną automobilį su priekaba baidarėms į maršruto pabaigą, pasidalinome ekipažais ir sumerkėme irklus į vandenį.

Po 10 minučių paaiškėjo, kad Baco ir Tado ekipažas dėl užstrigusio priekinio motoro (Tado) yra labai lėtas bei nemanevringas, ir dėl savo plaukimo stiliaus subtilybių yra tiesiog pasmerktas vilktis gale ir anksčiau ar vėliau apvirsti.

Taigi vos pasitaikius geresniam krantui išlipti, Kuras pasikeičia su Bacu vietomis, atima iš Tado irklą ir liepia jam gulėti baidarėje ir nejudėti, kad stabiliau plaukti būtų. Nuo šiol Tadas buvo vadinamas „Princese", o baidarė „Princesės limuzinu".

Plaukti sekėsi puikiai. Upė daugelyje vietų buvo dalinai arba visiškai aklinai užšalusi. Kai kur pavykdavo gerai įsibėgėjus pralaužti ledus, kai kur tekdavo pasidarbuoti kirviu, o dažnai tiesiog išlipti ir persistumti baidares ledu arba apsinešti krantu. Taigi fizinės ištvermės ir jėgos reikėjo nemažai.

Papietauti buvome sustoję prie Ūlos akies. Čia yra tiltelis per upę ir šaltinis, vadinamas „Ūlos akimi". Susikūrėme laužą. Papietavome. Aplankėme šaltinį. Tada susėdome į baidares ir išplaukėme. Paskutiniai 2 ekipažai krapštėsi ant kranto ir kiek uždelsė išplaukti. Kai jau buvo pasiruošę, pamatė nuo kalno atskubančius Kauno vyčius. Po šio neplanuoto susitikimo Bubo ir Kubilius pasikeičia vietomis su kauniečiais vyčiais Vainiumi ir Mantu, kurie toliau plaukė su mumis.

Kelionę pabaigėme jau sutemus Trakiškių kaime. Iki planuoto tikslo nepripaukėme tik kokius 500 metrų, nes upė daugelyje vietų buvo visai nepraplaukiama, o ir nebesimatė kur plaukti. Likusį atstumą iki priekabos nusitempėme baidares siegu.

Paaiškėjo, kad mums šiąnakt miške miegoti nereikės, nes esame kviečiami į kauniečių išsinuomotą sodybą su pirtele. Ech, ten buvo gerai... Labai ačiū kauniečiams, kad pakvietė.

Paskutinės žygio linksmybės buvo ryte, kai stumdėme mašinas ir priekabą su baidarėmis po užsnigtus keliukus. Linksmiausias vaizdas buvo, kai trys žmonės už troso traukia mašiną, ta mašina traukia kitą mašina, kuri turi prisikabinusi priekabą su baidarėmis, o ta priekaba yra stumiama viso pulko skautų.

Šis plaukimas buvo vienas iš gražiausių mano plaukimų. Upėje galima buvo stebėti tiesiog ištisą ledo ir vandens skulptūrų parodą. Plaukimą paįvairindavo lūžinėjčio ledo sangrūdos, ledo lytys, ant kurių kartais pasijusdavai plaukiantis, ir nuostabūs apsnigtų Ūlos pakrančių vaizdai. Taigi žygis buvo labai turiningas ir pavykęs.

Ačiū visiems dalyviams. Ačiū jums, kad nepabūgote šalto oro, šlapių rūbų. Manau, visi patyrėme daug naujų ekstremalių įspūdžių, išbandėme save sunkesnėmis sąlygomis ir labiau pažinome vieni kitus bei aiškiau pamatėme savo galimybių ribas.

su pagarba,
jūsų brolis sk.v. Kuras

Dalyviai:

martyška (Kernavės tuntas)
Saulė (Vilniaus kraštas)
bubukas (Kerniaus sv. būrelis)
VenuoliS (Jūrų skautų A. Smetonos laivas)
Artūras (Jūrų skautai)
Kubilus (Kernavės tuntas)
dangtis (Kerniaus sv. būrelis)
baccas (Kernavės tuntas)
Rukštė (Kernavės tuntas)
Paulius (Klarkas) (Kernavės tuntas)
Kuras (Kernavės tuntas)

Įspūdžiai ir komentarai

http://www.skautai.lt/posts.php?forum=30&topic=803

Ankstesni Ledlaužio projektai:

Ledlaužis II: Lakajos pinklėse
http://kernave.skautai.lt/renginiai.php?news=166
Ledlaužis I: Operacija „Ledlaužis"
http://kernave.skautai.lt/renginiai.php?news=124