Kas Naujo?

Skautų naujienos

2013-05-27

Suomiškas skautavimas arba kaip sesės namą sau pasistatė

Sesės Viktorijos pasakojimas apie skautus Suomijoje

                            Sveikinuosi su didele skautiška šeima, daug didesne nei kada nors gyvenime yra turėjęs žmogus!!!

 

 

Dar palyginus visai nesenai, kurį laiką gyvenau Kalėdų senelio gimtoje šalyje – Suomijoje ir taip jau atsitiko, jog turėjau progą susipažinti su kitoje Baltijos jūros pusėje skautaujančiomis mergininomis, kitaip sakant, trumpam laikui įsiliejau į jų skautiškos šeimos gretas.

 

 

Atradusi laisvą minutėlę, skubu pasidalinti su visais savo patirtais įspūdžiais bendraujant su Karhulos (Suomija) apylinkėse skautaujančiomis mergaitėmis skautėmis.

Suomijos skautai skaičiuoja ilgus skautavimo metus, pirmoji skautų grupė čia įkurta 1910 metais. Kasmet skautavimas šiose apylinkėsi tampa vis pupuliaresnis asmenybės brandinimo būdas..
Įdomu, tai kad vaikų dalyvavimą skautiškoje šeimoje nuliamia tėvų apsisprendimas, čia į skautus savo atžalas atveda tėvai.

Grupelė merginų, su kuriomis susipažinau, pasakojo savo prisiminimus apie pirmąsias akimirkas skautuose, vienos iš jų labai džiaugėsi, o kitos pyko ant tėvų, kad jas čia atvedė prieš jų norą, tačiau dabar visos drauge tvirtina, kad čia buvo vienas geriausių tėvų sprendimų...

Merginos neįsivaizduoja savo gyvenimo be skautiškos veiklos bei gerųjų darbelių. Su didžiausiu džiaugsmu merginos padeda savo aplinkoje esanties žmonėms, kurie niekuomet negaili gerų žodžių bei padėkų.

Grupės vadovės Kaisa bei Tinna pasakojo vieną atvejį, kuomet vienišas senolis labai džiaugėsi mergaičių pagalba tvarkant jo sodybos aplinką, jog kaip padėką ir paramą į mergaičių skaučių grupelės sąskaitą pervedė didelę sumą pinigėlių, jog merginos galėtų džiaugtis skautavimu bei daryti dar daugiau gerųjų darbelių naujame skautnamyje...

Visa skautiška veikla Suomijoje yra labai remiama bei skatinama ne tik pačios valstybės bet ir visuomenės, gyventojai negaili kas mėnesį skirti nors ir mažą dalį savo pajamų, kad paremtų skautiškas grupeles.. O, ir pačios merginos yra labai išradingos bei darbščios, pačios stengiasi                    prisidėti prie svajonės įgyvendinimo.

1pav. Uniformomis pasipuošusios merginos

Kiekvienais metais Suomijoje išleidžiamas skautiškas advento kalendorius, kurį skautai bei skautės mergaitės aktyviai pardavinėja savo apylinkėse, ir džiugu tai jog Karhulos apylinkėje buvo parduota daugiausiai minėtų kalendorių.. Pinigėliai surinkti už kalendorius atitinkamai padalinami Suomijos skautų organizacijai bei pardavinėjusiai grupei (draugovei).

Be kalendoriaus pardavinėjimo merginos kiekvienų metų gruodžio 6d. dalyvauja Kalėdinėje mugėje kurių metu pardavinėja pačių rankomis pagamintus darbelius.

Šiemet mugėje merginos pardavinėjo imbierinius sausainius – skautiškas palapines..

Gaminimo procesas viso truko 2 dienas, kurių metų vyko ne tik sausainių kepimas, bet ir visi kiti organizaciniai darbeliai bei vakaro laužas...

  

 

 

 

2pav. Imbierinės skautų palapinės

 

Po ilgo ir atkaklaus darbo Karhulos merginų svajonė tapo realybe – Skautnamis pastatytas! 

Šiuo metu merginos džiaugiasi galėdamos visos kartu niekieno netrukdomas įgyvendinti savo skautiškus planus, leisti kartu laisvalaikį bei planuoti naujus žygdarbius.

3pav. Išsipildžiusi svajonė bei nauji darbai

Norėčiau pasidžiaugti, jog merginų kurybiškumui bei darbų lygiui ribų nėra. Mergaitės susitikimų  metų užssiima įvairiausia veikla... Kartu eina į baseiną, apsuptos sniego ir šalčio „posėdžiauja“ lauke, stovyklauja, statosi krosnį valgio gaminimui, ir ardo automobilius bei dar daugiau, visko išpasakoti neužtektų laiko.. Tad pabaigai dalinuosi akimirkomis iš Karhulos merginų skaučių skautiško gyvenimo!!!

 Grožėkimės visi kartu!!!

Įspūdžių tiek daug, kad visų jų čia sudėti tiesiog neįmanoma... Norintys sužinoti daugiau, rašykite
(el.paštas: viktorija.vailionyte@gmail.com), su didžiausiu malonumu pasidalinsiu turima informacija bei įspūdžiais!!! 

 

Sesė iš skautų akademikų  Viktorija bei ją prakalbinusi sesė Julija