Kas Naujo?

Skautų naujienos

2013-04-11

Greitieji pioneriniai surišimai

Ištraukos iš ruošiamo "Pionerijos praktikumo"

 

Greitieji pioneriniai surišimai ir keli naudingi mazgai

(Ištraukos iš greit pasirodysiančio “Pionerijos praktikumo”)

 

Varžtis (angl. Tourniquet lashing)

 

Greitas ir labai paprastas surišimas laikinoms, didelių apkrovų nenešančioms konstrukcijoms. Iš virvės surišama kilpa, apjuosiama aplink surišimo tašką ir žalio medžio pagaikščiu ar metaliniu strypeliu suveržiama. Strypelis tvirtai pririšamas prie konstrukcinių elementų.

 

Skersinis surišimas/Maišo kilpa (angl. Transom lashing/Constrictor knot)

 

Greitas surišimas, kai reikia stačiu kampu surišti laikinas, didelių apkrovų nenešančias konstrukcijas. Šis surišimas iš tikrųjų yra maišo kilpos, patobulinto piemenų kilpos varianto, vienas iš galimų pritaikymo būdų. Taip pat maišo kilpą galima naudoti pionerijoje vietoj piemenų kilpos ar pailginančio surišimo, dar galima naudoti virvės galui laikinai aprišti nuo brizgimo. Elgtis atsargiai, nes labai stipriai užsiveržia ir sunkiai atsiriša. Ant rankų ir kitų galūnių nerišti!

Rišama panašiai kaip piemenų kilpa, tik baigiant rišti virvės galas pakišamas ne tik po skersine apvija, bet po visu mazgu ir stipriai užveržiamas.

 

 

Pagerintas pailginimo surišimas (angl. West Country Sheer Lashing)

Tvirtesnis ir lengviau rišamas pailginimo surišimo variantas. Surišant dvi lazdas surišimą reiktų daryti dviejose vietose, šiek tiek aukščiau lazdų galų. Šį surišimą taip pat galima rišti siūlu ar špagatu ant virvės galo, kad virvė nebrigztų. Rišamas pakartojant paprastąjį mazgą aplink surišamas kartis 6-10 kartų, baigiamas rišti tikruoju mazgu.

 

 

Norvegiškas kryžminis surišimas (angl. Norwegian square lashing)

Kryžminio surišimo variantas, kai rišama abiem virvės galais išsyk. Surišama žymiai greičiau ir šiek tiek tvirčiau, tačiau sunaudojama šiek tiek daugiau virvės. Rišimas pradedamas nuo virvės vidurio, galima tiesiog apjuosti vertikalų rąstą virve arba surišti piemenų ar maišo kilpą, tada abu virvės galai vyniojami aplink, kaip rišant paprastąjį kryžminį surišimą 3-4 kartus, tada virvės sukryžiuojamos, ir apvijas tarp karčių sutraukiamos 2-3 apsukimais. Rišimas baigiamas tikruoju mazgu. Patogiausia rišti dviese, ypač stambias kostrukcijas.

 

Filipinų įžambusis surišimas (angl. Filipino diagonal lashing)

Greitesnė įžambiojo surišimo versija, nes rišama abiem virvės galais išsyk. Pradedamas užsiveržiančia dviguba kilpa (“avies koja”), vyniojama taip, kad kilpa veržtųsi. baigiamas tikruoju mazgu.

 

Vežiko kilpa (angl. Trucker's hitch)

 

Sūpynių kilpa (angl. Scaffold hitch)