Kas Naujo?

Skautų naujienos

2013-02-24

Noriu už tave balsuoti rinkimuose į Tarybą!

Kas yra Taryba ir kodėl ten laukiame tavęs

Lietuvos skautijos Taryba yra nuostabi vieta jaunam žmogui, kuris mielai išgyvena be organizacinių darbų, bet visada mėgaujasi galimybe padiskutuoti, pasukti galvą ir ieškoti įdomių sprendimų, kuriuos vėliau būtų galima pabandyt įgyvendinti.

Mums liūdna be tavęs:

Mums liūdna be tavęs!

Jaunam žmogui Taryba yra gera erdvė mokymuisi. Jei visą skautavimą labiau vyko „learning by doing“, Taryba yra antra vieta po vyr. sk. būrelio ir gal net labiau tokia vieta, kur gali petis į petį dirbti su daugiau gyvenimo mačiusiais ir išmintingesniais broliais ir sesėmis. Kartais tenka susinepatoginti dėl savo jaunos galvos, bet kitais atvejais verta tiesiog atsipalaiduoti ir semtis patirtį kibirais. Pati žmonių įvairovė patirtimi, amžiumi, kraštais, skautavimo supratimu, specializacijomis ir kt. padeda kaskart plėsti akiratį, mokytis suprasti kitokią nuomonę ir kartu rasti bendrą sprendimą. Praėjus tokią mokyklą, gyvenime telieka pritaikyti viską tyliai šypsantis „o, šitą jau esu mačiusi“.  

Ne visi mėgsta organizacinius darbus arba tiesiog.. ateina etapas, kada mieliau jais neužsiimtum. Todėl Taryba yra gera alternatyva Pirmijai. Jei pastarojoje praeini gerą vykdymo ir organizavimo mokyklą (kuri yra lygiavertiškai svarbi bei vertinga!), tai Tarybą labiau prilyginčiau strateginiam žaidimui, kuriame turi nuspręsti, kokią darbo kryptį reikia rinktis ir geriau auginti grikius ar karves. Organizacinių įgūdžių vis dar reikia, kai prisiimi konkrečias atsakomybes, bet šią kadenciją pabuvusi komiteto galva vertinčiau tai kaip antraeilį darbą. Svarbiau teisingai pasirinkti darbo kryptį, išsiskirti prioritetus, o toliau – visi daugiau mažiau sąmoningi, tad telieka išsidalinti darbais ir retkarčiais susisinchronizuoti kaip kam sekasi. Todėl jei tau šalia žemiškų rūpesčių nesvetimi ir aukštesni iš serijos „kodėl“ ir „kaip“, tai join the club, kaip sakoma.

„Tai jūs nieko neveikiat, tik kalbatės, taip?“. Čia smagioji žaidimo dalis. Teoriškai, pagal LS įstatus ir valdžių pasidalinimo principą, Taryba yra LR Seimo analogas. Mes priimam sprendimus ką ir kaip daryti, padalinam vyresniškumo laipsnius ir toliau galime teisėtai sėdėti koją ant kojos padėję. Šioje Tarybos sudėtyje mane labiausiai veža žmonių rūpestis organizacija ir pasiryžimas tarnauti. Jau kai imu burgzti kaip visko daug, visada prisimenu savo kolegas, susikaupiu ir parašau tą laišką, nueinu į susitikimą, padarau kitą prisiimtą darbą. Mane Tarybos kolegos tikrai įkvėpia, čia faktas.

Šitie labai daug kalba per posėdžius

 

Tai ką mes dirbam? Gal jau girdėjai, prieš dvejus metus atsirado naujovė – Tarybos komitetai. Juos sukūrėme būtent tam, kad pasikalbėjimai lengviau ir struktūruočiau virstų darbais. Vidaus komitetas daugiausiai rūpinasi įvairiais dokumentais, paklauskit brolio Sauliaus, jei įtariate, kad ten visada kvepia atostogomis. Ar sesės Rūtos, kuri rūpinasi dokumentais vyresniškumo laipsniams. Man tokie darbai yra mistika kuriai neturėčiau nei ryžto, nei kantrybės, todėl labai vertinu šio komiteto darbą.

Strateginis komitetas yra tas, kuris gavęs problemą (pvz. narystė) ant lentos braižo schemą ir mums visiems bando išaiškinti priežastis, pasekmes, jų ryšius ir kuriose vietose ką bei kaip reikėtų tvarkyti. Man šitas komitetas be galo žavus ir panašus į Pandoros skrynią – tik netingėk pasiraitoti rankoves ir kibti į darbus, ten erdvės saviraiškai yra begalybė. Artėja naujos strategijos rengimo laikotarpis, kuriam turėtų diriguoti būtent šis komitetas, bet jo darbai svarbūs nuolat. Todėl jei mėgsti analizuoti, žiūrėti giliau, ieškoti sistemos ir lįsti ne prie detalių, o prie visumos, būk žmogus, prisijunk prie šio komiteto.

Trečiasis komitetas – atstovavimo. Šiais metais mes dirbom dviem kryptimis – šiek tiek padėjom Užsienio reikalų skyriui susidėlioti jo strategiją ir pasitelkę ekspertus Eleną su Karoliu didinom bendrą atstovavimo kompetencijų lygį organizacijoje. T.y., sąskrydyje surengėme smagią darbo grupę kurioje bendrais bruožais pasakojome kaip atstovavimas ir visa jaunimo politikos struktūra gali padėti kiekvienai draugovei skautauti įvairiau bei kokybiškiau, o vėliau, jau šį sausį rimtai padirbėjom su keliolika jaunųjų talentų, kuriems išsamiau pasakojome apie tai, kaip jaunimo nuomonė gali turėti įtaką net rimčiausiems sprendimams. Jau po truputį skaičiuojam pirmuosius rezultatus ir man dėl to labai smagu.

Mokomės tarp obuolių

Mūsų kitas žingsnis – perėjimas į nacionalinį lygmenį ir susikaupimas ties Lietuvos skautijos ryšių stiprinimu su įvairiomis institucijomis. Man, jei nuoširdžiai, čia nelabai įdomu, bet žinau, kad reikia. Jei tau smagu pasiaštrint liežuvį ir eiti tvarkyti reikalų, gal net gera matai galimybes LS bendradarbiavimui su ŠMM, KAM ir pan., lauksime tavęs išskėstomis rankomis. Čia tikrai daug užleistų, bet svarbių dirvonų ir reikia pagalbos.

Ir šiais trimis komitetais neapsiriboja visa veikla. Kiekvienas tarybos narys turi po vieną ar kelis Pirmijos skyrius, su kuriais stengiasi palaikyti ryšį ir pagal poreikį padėti. Naujojoje kadencijoje bus pristatyta dar viena naujovė – kraštų globojimas. Kiekvienas tarybos narys (išskyrus pirmininką ir komitetų vadovus) turės po vieną globojamą kraštą, su kuriuo turės palaikyti ryšius, rūpintis, kad šis žinotų visas organizacijos aktualijas, o organizacija žinotų šio krašto poreikius.

Dar labai svarbu pasakyti, kad jau antrus metus nesiliauju stebėtis ir džiaugtis, kokia nerealiai sumani, smagi ir širdį atgaivinanti kompanija yra susirinkusi Tarybos gretose. Tai viena iš didelių vertybių ir motyvatorių, dėl kurios net rimti bei šiek tiek nuobodūs posėdžiai praeina maloniai.

Lenkiu galvą ir kviečiu į Tarybą jaunus vadovus, bet tik todėl, kad patyrusius kvies mano kolegos. Ateikit, kandidatuokit, išbandykit save ir padėkit mūsų visų mylimai organizacijai augti bei gražėti. Ateikit ir todėl, kad mums nebūtų gėda vieniems prieš kitus – tiek protingų žmonių, o kaip rinkimai, taip visi zuikiai drąsuoliai slepias krūmuos. Nebedarykit taip, prašau.

Dirbti LS Taryboje yra džiaugsmas, garbė, didelė atsakomybė ir dar didesnė dovana. Išbandyti tai gali ir tu, jei turi paskautininko laipsnį ir iki kovo 1 dienos spėsi susitvarkyti dokumentus.

MES LAUKIAM TAVĘS!

Sesė Jorė,

LS Taryba