Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-12-11

Ketvirtąja akademija baigėsi pirmojo lygio skautiški mokymai

Ir iš tiesų ketvirtoji skautiška akademija, gruodžio 1-2 dienomis sukvietusi šimtą dalyvių į Birštoną, buvo pilna noro ne tik pažinti skautus, bet ir toliau veikti.

 

"Akademijos laukiau labiau negu Kalėdų" - džiaugėsi mentorė Dovilė iš Vilniaus - "tiek gerų žmonių vienoje vietoje sunku sutikti".  Ir iš tiesų ketvirtoji skautiška akademija, gruodžio 1-2 dienomis sukvietusi šimtą dalyvių į Birštoną, buvo pilna noro ne tik pažinti skautus, bet ir toliau veikti.

Akademija tradiciškai pradėta įvadine paskaita. Šįkart viešniai iš Nyderlandų Lindai Matildai Broer padėjo ilgametė Lietuvos skautijos vadovė, Gražina Kačergytė. Paskaitos metu susirinkusieji buvo supažindinti su skautų istorija, skirtingomis pasaulinėmis skautiškomis organizacijomis, pagrindiniais judėjimo principais. Neapsieita ir be interaktyvios dalies, kai dalyviai ne tik pasyviai klauso informacijos, bet ir patys turi susirasti atsakymus į rūpimus klausimus. Įvadinei paskaitai buvo paruošta ir nedidelė skautiška paroda, vėliau veikusi visos akademijos metu. Čia buvo galima susipažinti su įvairiais straipsniais, knygomis ir, žinoma, skautiškais kaklaraiščiais.

Po trumpo įvado visi dalyviai buvo suskirstyti grupėmis ir leidosi į pažintinį pasivaikščiojimą po Birštono miestą. Reaguojant į praėjusių akademijų nuogastavimus dėl laiko praktikai trūkumo, pasivaikščiojimas truko net kelias valandas ir buvo praturtintas įvairiomis komandinėmis, skautiškomis užduotimis, kaip kad pastatyti sūpynes, naudojant tik virves ir miško medžiagas, pasimokyti orientuotis sekant skautiškus kelio ženklus ar tiesiog susipažinti su miestu, piešiant jo lankytinus objektus. Po praktinės dalies dalyviai ne tik entuziastingai dalinosi įspūdžiais, bet ir buvo rimtai nusiteikę teoriniam žinių papildymui.

Abi dienas dalyviai galėjo rinktis ir aplankyti nuo dviejų iki keturių skirtingų paskaitų. Dalis jų buvo skirta visai naujiems žmonėms, pavyzdžiui, "Jaunimo programos įgyvendinimas", kur lektoriai pasakojo apie pagrindinius skautiškus principus bei vertybes, organizacijos struktūrą, programos ypatumus, taigi dalyviai turėjo galimybę pasidėti tvirtus pagrindus savo supratime apie skautus. Kitas paskaitas, tokias kaip "Veiklos planavimas" ar "Amžiaus tarpsnių psichologija", rinkosi dalyviai, jau truputį pasidomėję skautišku judėjimu ir norintys įgyti konkrečių žinių, skirtų darbui su vaikais ir jaunimu. Visų paskaitų metu lektoriai stengėsi taikyti kuo įvairesnius praktinius darbo metodus. Tokiu būdu informacija ne tik buvo sausai išklausyta, tačiau per diskusijas, vaidinimus ir net meditacijas, įsiminta ir čia pat išbandyta.

Po vakarienės dalyvių laukė atvira erdvė su lektoriais. Visi galėjo pasidalinti jiems rūpimais klausimais ir pastebėjimais, susijusiais su paskaitomis ar su skautavimu apskritai. Neformali erdvė leido leistis į visai rimtas diskusijas nuo skautų vaidmens visuomenėje iki idėjų uniformų patobulinimui.

Nuo šeštadienio vakaro akademijos dalyviai galėjo įsijausti į tikrą stovyklos gyvenimą, nes dienos palydėjimui visi susirinko prie skautiško laužo. Diena tradiciškai buvo palydėta žaidimais, dainomis, gera nuotaika ir bendru "labos nakties" palinkėjimu. Sekmadienio rytą dalyvių laukė 2008 m. vykusios Tautinės stovyklos filmas. Tokios stovyklos vyksta kas penkerius metus ir sulaukia dalyvių iš visos Lietuvos ir pasaulio. Visi galėjo, nors ir iš šono, susipažinti su skautiškais užsiėmimais bei įsijausti į stovyklinę nuotaiką ir dvasią. Ateinančiais metais vyks dar viena "penkmečio" stovykla. Šįkart ji vadinama Jubiliejine, kadangi kitais metais Lietuvos skautai švęs 95-ąjį gimtadienį. Visi dalyvavę akademijoje, nors tik televizijos ekrane stebėję, kaip vyko 2008-ųjų stovykla, jau labai laukia bei planuoja kitą vasarą taip pat praleisti miške.

Akademija tradiciškai užbaigta skautės, socialinių mokslų daktarės Jolitos Buzaitytės-Kašalynienės paskaita apie vertybes ir jų įtaką organizacijos vystymuisi. Lektorė dalinosi praktiniais pavyzdžiais bei analizavo skautišką šūkį "Dievui. Tėvynei. Artimui" šiuolaikinės visuomenės ir organizacijos kontekste. "Tu negali skųstis, kad kažko nėra, jeigu pats neprisidėjai prie atsiradimo" - sako Jolita. Kiekvienas skautas, nors ir visai naujai prisijungęs, savo darbais stengiasi, kad jo aplinkoje atsirastų kuo daugiau teigiamų dalykų.

Ačiū visiems akademijų dalyviams ir organizatoriams. Iki susitikimo antrojo lygio akademijose pavasarį!

 

Parengė Laima Dagytė,

Projekto komunikacijos koordinatorė

Skautiška akademija įgyvendinama pagal projektą "Dievui. Tėvynei. Artimui", finansuojamą Europos socialinio fondo lėšomis pagal žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programą. Projekto kodas: VP1-2.2-ŠMM-10-V-02-015