Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-11-12

Skautatinklio naujienos 11-12

Apie ūkį ir bites

 

„Savaitgalis muziejuje“. Nežinau, ar skamba patraukliai. Kaimo pirkia, vilnonės kojinės, arkliai matosi pro langą (Pepė ilgakojinė būtų bent vieną pakvietusi į vidų), toks vintažas. Bet nėr blogai.

Skautijos taryba, pirmija ir draugai leido savaitgalį Rumšiškėse atsiriboję nuo civilizacijos malonumų ir atsidėję skautijos gerovės kūrimui. Taip visada būna kartą metuose, būtinai lapkritį. Gal dėl to, kad lapai nukrenta ir reikia bent ką nors užsėti, kad būtų kaip išlaukt pavasario ir laukt, kas išdygs.

Kaip tikri žemvaldžiai, pirmą vakarą apžiūrėjom ūkį: kas nuveikta per šiuos metus? Koks derlius? DTA prinešė naujų vadovų (ar prisimenat, kad skautas yra brolis/sesė kitam skautui ir todėl naujus draugus priima su džiaugsmu?), 38 vienetai narių LS siuntimu dalyvavo tarptautiniuose skautiškuose renginiuose užsienyje, ant Kalėdų visi gausim naujų skautiškų knygų skaitymui, atnaujinta ir toliau vystoma specialybių sistema, skautų name pradėti remonto darbai.. Žodžiu, progreso yra. Beje, gal svajoji kraustytis į kaimą ir auginti avis? Obelių žemė mielai tave priimtų. Rimtai.

Apžiūrėję valdas vieni ėjo miegot, kiti įveikę pagalvės trauką įsivėlė į diskusijų valandas ir jau nieks nebepasakys, apie ką ten buvo šnekėta. Ūkį, bites ir kaip daugiau medaus surinkti.

Šeštadienį pasiskirstėme į valsčius ir dėliojom, ką per metus reikia padaryti, kur ką pasėti. Mes su sese Beta pvz arėm Užsienio reikalų skyriaus dirvonus ir išarėm daug sliekų, kuriuos parduosim, o už pelną siūsim LS atstovus į kitais metais vyksiančią Europos regiono Konferenciją. O 2014 metais Slovėnijoj bus Pasaulinė WOSM konferencija su bonusiniu jaunimo forumu, tai jei nori ištekėt į tarptautinius vandenis ir dar turi pakankamai jaunystės, pradėk dirbti ant užsirekomendavimo jau šiandien. Labiausiai reikia patikti Betai, man ir Tomui Rakovui.

Visi tarybos nariai pasklido po pirmijos skyrius, net po tuos, kurie dėl vedėjų nebuvimo neegzistuoja realiai. Komitetai jau buvo pirmas žingsnis pagal veiklos sritis truputį pašefuoti vieną kitą skyrių, o dabar kiekvienas skyrius turi bent po vieną asmeniškai prisirašiusį tarybos narį. Čia progresas kaip nusipirkti traktorių. Tik traktorius, aišku, toks, kad važiuoja tik kai pats nori, bet mes rimtai norim padėt, tad gal užteks benzino.

Kai privargom, tai buvo labai sunku išlaukt, kol mums parodys Kanderštego nuotraukas. Gi Tomas, Justė, Aistė ir Eglė ką tik ten buvo akademijoje ir visiems buvo itin smalsu pažiūrėti, kaip ten jie tą ūkį tvarkosi. Tvarkosi labai gerai, tai šiek tiek pasvajojom, ką reiktų daryt, kad ir mums taip gautųsi.

Dar buvo visokių vidinių tarybos projektų, vien dėl jų verta kandidatuoti, nes mūsų ir skiltininkas leidžia kartais nesąmones daryt, ir kaip skiltis esam gal didoka, bet labai smagi bei kai pasiseka, susikoordinuojanti. Bent man visiškai patinka.

O sekmadienį turėjom posėdį ir greit visokių dalykų pridarėm. Suvažiavimas bus kovo 16 dieną, Saulius A. Ir Vytenis pasisiūlė būti pasiruošimo darbo grupėje. Peržiūrėjom specialybių projekto eigą, sakėm, kad viską mėgstam ir palaikom, nes jėga. Patvirtinom Užsienio reikalų skyriaus strategiją. Čia mane labiausiai džiuginantis metų projektas, nes atstovavimo komitetas truputį pirštą prikišo. Jau kokius penkis metus tik šnekėdavom, kad reikia tokio dokumento, o dabar pagaliau pasidarėm ir Beta galės planuoti savo veiklas ne nuo lempos kabindama, o aiškiai žinodama kas kaip kur kodėl. Išbandėm praktiškai – veiklų planavimas vienas malonumas! Dar patvirtinom naują Mokymų skyriaus vedėją Ievą Vaitkevičiūtę. Ir brolis Rolandas pasirūpino, kad būtų parengta sutartis su žemių, kuriose daromos stovyklos, savininkais. Vėl apie žemės ūkį. Pasirašėm visi savanorystės sutartis. Patvirtinom kitų metų veiklos planą. Gal dar kažką (prisiminiau ką, bet čia kol kas tebūna paslaptis).

Ai, jei turi žalią kaklaraištį arba potencialo tokį gaut per suvažiavimą, plyz kandidatuok į tarybą. Mums reikia šviesių žmonių kaip tu. O jei  skaitai pirmadienio naujienas, tai čia jau pliusas. Jei aplink save žinai gudrių žmonių – pašnekink juos, kad prisijungtų prie mūsų darbingo  vakarėlio. Idealiausia, kad domintų vienas iš trijų flangų: atstovavimo, strategavimo arba vidaus reikalų tvarkymo. Tada tikrai atėjus bus kur pasidėti ir įsitraukti į darbus pilnu pajėgumu.

Užteks reklamos, esmė, kad va – žinokit, jog visokie mokymai, skautatinkliai ir kiti dalykai iš dangaus nekrenta, juos kažkas sugalvoja, patvirtina, o tada įgyvendina ir dėl to reikia leist savaitgalius be interneto su arkliais, bet būna labiau smagu, negu liūdna, nes padarai daug naudingų dalykų ir gal net ką nors tikrai gero sukuri.

Desertui, trumpas interviu su broliu Saule. Jis pvz. nors čia visaip išsisukinėja, bet savaitgalį padarė totalų karjeros šuolį ir nuo tradicinių finansų bei popierių reikalų numigramo į Mokymų skyrių ir net išmoko Ievos vardą, o tada ją gynė nuo piktų kitų tarybos narių klausimų. Kaip ir aš, jis kiekvieną kartą vis apsigalvoja ar eis į tarybą kitai kadencijai ar ne. Dar dosje galėčiau paminėti, kad sakosi buvęs mergvakaryje, tai žodžiu akiratis žmogaus visapusiškai platus.

Broli Sauliau, kaip tavo bitės ir žemės ūkis gyvena?

-          O,  vaikyti neklausk, (juokauja) gerai tas ūkis, o su bitėmis sunkiau, kol kas išsilakstę, bet kaip kažkas sakė: išskrido... bet žadėjo sugrįžti :) o su žemės ūkiu  nekaip :( auga derlius, nėra laiko nei sėti, nei akėti, natūraliai auga.

Kur slypi raktas į šviesią skautijos ateitį?

-          Nėra rakto nuo šviesos, yra tik spynos ant galvelių sudėtos. Netikime mes tuo, ką darom, arba pamirštame, ką pa(si)žadėjom įžodžio metu. Sunkiausia, kad ir kaip ten bebūtų, susitarti su pačiu savimi. Sunkiausia visgi ne vaikus ukdyti ir auklėti, bet priminti skautų vadovams apie jų pareigas.

Papasakok, ką gero nuveikei šį savaitgalį?

-          Nieko, kaip ir visada.Eilinį savaitgalį vogiu laiką iš dukros. Tikiuosi kai užaugs vi dar vadins tėčiu.

Ką veiki taryboje?

-          Bandau (na bent taip  įsivaizduoju) sudėlioti juridinę – dokumentinę LS‘o pusę. Karts nuo karto pasižiūriu į Mūsų ir Jūsų nuostatus ir vis dar naiviai tikiuosi surasti ką nors juose naujo. O taip pat stengiuosi nepraleisti nei vieno Tarybos posėdžio. Kitam sezone bandysiu padėti mokymo skyriui. Apibendrinat, gyvenu idėja, kad viskas bus gerai, nežinau kol kas kaip, bet kažkodėl tikiu, kad viskas bus gerai.

Myliu bučiuoju iki ;)

Nežinau, kam skirta paskutinė eilutė, bet tegul būna. Aš taip meile nesižarstau, tai tik linkiu gero pirmadienio.

s. Jorė