Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-10-30

Skautavimo judėjimo charakteristikos

Apie formą ir turinį...

Turistams žygis yra tikslas, o skautams – tik priemonė kitiems tikslams pasiekti.(C) Me

Skautavimo sistema bus veiksni ir tarp suaugusiųjų, bet iš esmės ji yra skirta vaikams ir jaunimui, nes viso ko tikslas yra paprastas – kad jie rytoj taptų geresniais nei šiandien –  ir tam jie tikrai turi laiko.

Pats skautavimas yra paremtas paprastu principu – atsakomybės suteikimu jaunam žmogui (darydamas vieną ar kitą darbą/ užduotį, jis vėl iš naujo išras dviratį, bet tai padarys pats ir per tai ugdys savos gebėjimus – ir protinius, ir fizinius bei dvasinius). Pavyzdžiui, mokysis mąstyti, spręsti problemas, pasakyti „ne“, ugdys kūrybiškumą, saviraišką, prisiims atsakomybę už savo veiklą ir vykdys įsipareigojimus. Ir darys dar daug begalę dalykų, kurių metų mokysis gyventi. 

Be viso to visa veikla vyksta mažose grupelėse, kuriose vaikai žaidžia „į gyvenimą“, spręsdami iškylančius nesutarimus, gindamiesi nuo įvairių išorinių „pavojų“, atstovaudami grupę bei laikydamiesi savo įsipareigojimų. Tai sustiprina tarpusavio ryšius, kurie dažnai išlieka visam gyvenimui, nes kartu su tais žmonėmis buvo daug išgyventa ir patirta.

Todėl šiems jauniems žmonėms padeda suaugęs, truputį daugiau patirties turintis žmogus, kuris nėra visažinis, bet turi gerą fantaziją, labiau pažįsta gyvenimą ir geba sumaniai nukreipti vaikus tinkama pažinimo linkme. Jo tikslas – ne mokyti, bet nukreipti bei kartu su vaikais patirti įvairius išgyvenimus, su jais leistis į nuotykius bei dalintis savo išmintimi, o gal ir suteikti galimybę pasinaudoti kitų suaugusiųjų išmintimi.

Bet skautavimas, kaip sistema, turi savo formą – veikimo taisykles. Tai uniformos (ugdo gebėjimą atstovauti, drausmę, norą siekti ir kt.), rikiuotės (dicpilina, drausmė, sinchronizacija), simboliai, programa (gebėjimų ugdymas, tobulėjimas), reikalavimai bei įžodis (drausmė, garbė bei pasitikėjimas) ir skautų įstatai, kurie pradės veikti tik tada, kai pradėsi juos taikyti sau. Be viso to skautavimas nebus sistemingas. Ir tai vaikai privalo priimti ir suprasti jau iš pat pradžių, nes kiekvienas elementas turi vienokį ar kitokį ugdomąjį tikslą.

Bet gerai, mes dėvime uniformą, rikiuojamės, žaidžiame, einame į žygius, stovyklaujame ir visame tame kažkodėl uždūstame, kažko trūksta, kažkodėl liežuvis neapsisuka pristatyti visuomenei skautavimo kaip rimtos edukacinės sistemos. Ir iš esmės visa tai galima surasti ir kituose panašiuose judėjimuose, organizacijose (pvz., šauliai, turistai ir kt.). Ko gi trūksta ir kuo mes skiriamės nuo kitų?  Žinokit, trūksta turinio. Taip, viskas, kas išvardyta prieš tai, yra tik skautiškos sistemos apvalkalas. Turinys turi duoti vaikams galimybę paragauti įvairių gyvenimo sričių. Paimkite bet kokią knygą iš serijos „pasidaryk pats“, gamtotyros, kūno kalbos, elektronikos, litavimo, savigynos elementų, maisto rūšių, geografijos, istorijos, ekonominiai santykių, tautinių šokių ir t.t. – tai ir yra suteiki progą vaikams paragauti įvairių gyvenimo sričių informacijos ir įgūdžių. Nė vienas pasaulyje judėjimas ar organizacija negali suteikti tokios galimybės. Skautai gali. Tai yra, skautai yra kaip šnipai, Džeimsai Bondai – o ko reikia geram šnipui, kad prasisuktų gyvenime?  Savigynos? OK. Gerų manierų? OK. Sugebėjimo mąstyti nestandartiškai ir greitai? OK. Išlavintos atminties? OK. Sveikatos? OK. Pareigingumo? OK. Šokių išmanymo? OK. Mokėjimo atidaryti durų spyną su viela? OK. Ir t.t. Tai ir yra skautavimas – žvalgytis savo gyvenime ir supančiame pasaulyje. Tada nekils tokių problemų kaip: o ką daryti per kitą sueigą?, tuomet tikriausiai kils problema, ką išsirinkti iš viso to? Aplink yra labai daug žmonių, kurie gali suteikti tų žinių, o visa tai yra judėjimas todėl, kad išaugęs skautas perduoda tai, ką gavo jaunesniajam šio judėjimo dalyviui.

 

P.S. išmokti sulituoti raciją galima radijo technikų būrelyje. Kepti mėsą –  kulinarijos kursuose. Šokti tautinius šokius – šokių būrelyje. Bet puikiai mokėti lituoti, kepti mėsą ant saulės, šokti tautinius šokius ir dar atskirti žuvis, grybus bei kt. galima tik skautaujant. Arba šeimoje. Bet skautai ir yra šeima.

 

O kaip iliustracija šiam straipsniui siūlau pavartyti švedų skautų knygą. Tiesiog, pavartyti...

http://issuu.com/joerobinson/docs/spejderlex_samlet_til_issuu

Gilv. Pavel M.