Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-10-15

Ar eiti į mišką, jei šalta? (Skautatinklio naujienos, 10-15)

6 patarimai kaip nesušalti ir kitos naujienos

Pamažu visur užsidarinėja vasaros sezonai, todėl kyla pagrindinė dilema: negi reikės gyvent be žygių ir miško iki pat pavasario? Bent kildavo, kai buvau jaunesnė ir derinys „skaitiniai+kava+neskubėjimas“  reikšdavo nuobodybę, o ne tobulą savaitgalį.

Didžiausias rudens/žiemos trūkumas – šalta, o dažnai ir šlapia. Fe.

Prieš Kernavės tunto sezono uždarymą net klausiau tėčio: ar atvažiuosi manęs pasiimti, jei bus šalta?

Kaip tikras, mylintis, tėtis, jis sakė „aišku, ne“. Sako, apsirenk normaliai ir nebus šalta.

Taip ir nepasisekė man bent kartą per skautavimo karjerą būti pasiimtai iš stovyklos anksčiau. Bet rezultate stovykla buvo labai smagi, namo nenorėjau ir net šalta nebuvo.

Taigi, ar eiti į mišką, jei įtari, kad ten bus šalta?

Atsakymas vienas: TAIP!

Vasarą miške šauniu jaustis kiekvienas gali, net pats didžiausias „geltonsnapis“. Gal tik uodai erzina, bet šiaip net jei palyja, viskas greit išdžiūna ir tų bėdų maždaug nėra. O šaltuoju metų laiku sunkiau. Malkos įšalę ir įdrėkę, einant miegot neaišku, kur šalčiau – miegmaišy ar nemiegant. Jokio džiaugsmo iš gamtos, jei nemoki joje susisukti.

Tikrai nepretenduoju į žieminio skautavimo ekspertes, bet jau laikas pirmadienį pašnekėti lengvesne tema. Rašau savo patarimus, o visų, ypač brolių, prašau komentaruose savo išmintimis pasidalint.

6 patarimai: ką daryti, kad miške nešaltum?

1.       Šok ir dainuok. Pavyzdžiui, mes per sezono uždarymą kelias laisvas minutes išnaudojom suoliukų pavertimui scena ir pasidarėm diskoteką su estrados dainomis. Nauda visokeriopa – išbandėm suoliukų tvirtumą ir dar buvo smagu! Jei tik pasidaro šalta, visada galima turėti kokį juokingą sušilimo žaidimą, pavyzdžiui „Čipolinas Buratinas“. Tikrai padeda.

2.      Kaip pasiklosi, taip išmiegosi. Iš kažko girdėjau, kai ai, kam tas kilimėlis miegant. Nejuokaukit. Žiemą miške labai gerai po kilimėliu dar ir eglišakių šiek tiek pasikloti, jei netyčia yra aplink, tai ir šienas jėga. Nes nuo žemės sklinda šaltis, o čia patarimai skirti nesušalimui.

3.      Silkių strategija. Miegant palapinėje reikia komplektuotis taip, kad vietos būtų šiek tiek per mažai. O į šonus gultis prašyt storesnius miegmaišius turinčius ir šiaip mažiau šalčio bijančius. Jei miegama ne palapinėj, o po tentu arba šiaip lauke, tada nėra labai protinga miegoti išsimėčius bet kaip, arba apsimest, kad sugulus aplink laužą šonais, tai jau čia jėga bus. Vėl, apsimoka gultis šonu į šoną, kuo glaudžiau, o jau tie pakraščiuose gulintys tada gali vietoj draugo kuprines pasidėlioti.

4.      Dirbk darbus. Jei darosi šalta, vadinasi laikas nudirbt kokį darbą. Pavyzdžiui, ypač šaltųjų žygių metu niekada nebus per daug malkų. Kuo labiau viską veiksi, tuo mažiau šalta bus. O jei sakysi: „labai šalta, negaliu nieko daryt“, tai taip tau ir reikia.

5.      Gudrauk. Jei reikia plauti priskretusį puodą, tai pripilk jį vandens ir palaikyk ant laužo. Ir kokie tais makaronai atkibs, ir ranką kišti jau bus ne kraupiai šalta. Aišku, visada yra ekstremali gudrybė – indus plaut su sniegu. Tinka, jei jaunystės entuziazmo užtenka bet kokiems šalčiams nugalėt.

6.     Nuo arbatos ausys kratos, bet sušilt padeda. Netingėk karts nuo karto išsivirti jos! Beje, būnant vidury miško, vietoj vandens visai gerai tinka sniegas, tik reikia atsargiai jį pasirinkti. Mes sykį virėm arbatą su sakais ir nebuvo labai skanu.

Kas geresnio skautatinkly?

-         Mėnesio iššūkis, primenu, yra apie demokratiją. Berods skautuose. Bet skautai neatsiejami nuo aplinkos, kurioje gyvename, tad pirmyn – kas jums yra demokratija? Paprovokuosiu. Man atrodo, kad demokratija ne visada gerai, o iš dalies žmonių nuoširdžiai norėčiau atimti balso teisę. Taip pat, norėčiau kartais nusišalint nuo sprendimų priėmimo – man patinka dalimi klausimų kitiems žmonėms patikėti atsakomybę nuspręsti, kaip geriau. Ta delegavimo dalis dažnai visai gera. Nors skautuose, manau, demokratijos stiprinimui erdvės yra milijonas, bet tas turėtų ateiti iš pačių narių noro dalyvauti ir neabejingumo. Nes jei yra laukiančių, kad pas juos kas nors ateis, nusilenks ir paklaus „o kaip jūs galvojate?“, tai tokiems tikrai norėčiau atimti balsavimo teisę.

-         Brolio Manto straipsnis apie įžodžio dalį „Tėvynei“ publikuotas WOSM Europos regiono naujienlaiškyje. Neblogai!

-         Jubiliejinė stovykla. Prisiminus Mantą, negaliu neprisimint Lizdeikų būrelio kOnkurso kelialapiui į JS‘ą. O jiems į draugę  stoja kitas vienas toks būrelis. Pasinaudokit proga!

-         Jūrų skautai šeštadienį daro vakarėlį, susitikim ten.

-         Brolis Lukas gerai varo ir iškelia į areną PST temą. Mažajai patyrusių skautų tarybai suburti tereikia noro – kurie kraštai turi šitą darbą savo rudens planuose?

-         Stumbrai rodo nuogą meilę skautijai. Man tik norėtųsi priminti, kad oficiali skautatinklio kalba – lietuvių ir straipsniai parašyti be lietuviškų raidžių rizikuoja būti nepatvirtinti.

Labai sunku rašyti, nes Lietuvos aktualijos kausto visą dėmesį.

Koks beišauštų pirmadienio rytas - darbingos savaitės! Nešalkit :)

Jorė