Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-09-21

Skautas - taupus

Išmokime plačiau žvelgti į priesakus

„Skautas – taupus“. Išgirdus šį priesaką visi susimąstome apie pinigų, elektros, vandens ar bet kokio kito materialaus vieneto taupymą. Juk nuo pirmųjų skautavimo dienų girdime, jog vykdant šį priesaką, turime veltui nešvaistyti virvės, maisto atsargų ar kitų , jau išvardintų, dalykų. Bet ar skautas gali, o gal turėtų būti , taupus kitais, ne materealiais dalykais?


Visų pirma – prasikrapštykim akis ir apsidairykim aplinkui. Gyvename nežmoniško greičio pasaulyje, besisukdami kaip voverės ir žiurkėnai savo rateliuose. ( Taip, čia ta visa dedukcija apie globalizacija ir pan. atsiprašau kad įkišau ją ir į čia). Visi nuolatos skundžiasi, kaip jiems trūksta laiko, koki jie pavargę ar vėl facebook‘e prirašė kokių nors nesąmonių. O išeitis , kaip visada, paslėpta ten pat, kur gyvena visos skautiško gyvenimo nuorodos – skautų priesakuose :

1) Taupyk laiką. Dažnas iš mūsų plačios šeimos plėšo save 3,5, ar ne 6 organizacijose, judėjimuose ar būreliuose negaudamas absoliučiai jokios naudos, tik stiprų gripą ar bronchitą pora kart metuose.
2) Taupyk energiją . Yra daug skautų, kurie pluša išsijuosę pirmijoj , taryboj , krašte, tunte ir dar savo draugovėje . Darbo , mūsų mylimos skautijos labui, užteks visiems, mieli broliai ir sesės, tačiau tų bemiegių naktų ir pražilusių plaukų tikrai nepakeis mažytis ženklelis, kabantis virš metinių žvaigždučių.
3) Ir galų gale, pasitaupyk kai kurias mintis ir žodžius. Tada visiems po saule bus smagiau gyvent.

Taigi , įsiskiepykime pora suvalkietišku šaknų ir išmokime plačiau žiūrėti į mūsų senolio taisyklių sąrašą, nes iš jo galima daug daugiau išmokti , nei atrodo iš pirmo žvilgsnio...

O kolkas : Budėkit , broliai ir sesės, ir būsite budinami .