Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-09-05

Praktika: skautiška mova

Skautiška mova - jos istorija ir idėjos jos pagaminimui

Manau, visai gerai būtų įkelti kokių praktiškesnių skautiškų patarimų į skautai.lt erdvę. Tad šį kartą - apie movą!

Idėja + veiksmas = rezultatas -> džiaugsmas :)

Skautiška mova (angl. woggle) – tai daikčiukas, skirtas sutvirtinti skauto kaklaraištį. Pačioje pradžioje skautai tiesiog surišdavo kaklaraištį mazgu (tradicija, kaip ir pats kaklaraištis buvo perimta iš anglų karininkų), bet amerikiečiai (remdamiesi kaubojų tradicija) pradėjo daryti kaklaraiščiams įvairiausius sutvirtinimo daikčiukus. Vienas iš jų buvo padovanotas Bill‘ui Shankley, kuris ir sukūrė pirmą movą per Gilvelio Medinių kauliukų mokymus Anglijoje.

Originalus woggle (mova) rišama iš Turko galvos mazgo (angl. Turk's head knot) – mazgas taip vadinamas dėl panašumo į turbaną.

Gilvelio Medinių kauliukų mokymų mova kartu su mediniais kauliukais ir smėlio spalvos kaklaraiščiu yra ženklai, kad žmogus sėkmingai baigė šiuos mokymus. Šita mova ypatinga tuo, kad rišama tik dviem apvalios odinės virvelės eilėmis ir neturi nei pradžios, nei pabaigos. Tad nesumaišykit darydami movą sau ar draugui. :)

Aišku, yra ir kitų būdų, kaip padaryti movą. Štai jums kelios idėjos:

Visai geras rankų darbo užsiėmimas per sueigą, stovyklos metu...

Skautiška mova skauto išvaizdą padaro tvarkingesne. Ir šiaip, aš dar nebuvau sutikęs nei vieno skauto vyčio Lietuvoje, kuris nešiotų savo kaklaraištį be movos (tiesiog rištų mazgu). ;)

Gilv. Pavel M. aka Gintarinis Sabalas