Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-08-08

Jūrų skautų vasara

Jūrų skautų vasara karšta kaip ir vasaros saulė

 

Ši vasara Lietuvos skautijos jūrų skautams buvo labai aktyvi. Vasaros pradžioje sezono atidarymus surengę savo miestuose – Vilniuje, Kaune, Marijampolėje, Panevėžyje – pirmai bendrai stovyklai susirinko liepą. Šio mėnesio 1-6 dienomis netoli Trakų tyvuliuojančio Skaisčio ežero saloje įvyko patyrusių jūrų skautų mokymai „Valtininkų kursai 2012”. Šioje stovykloje buvo tobulinami irklavimo, rikiuotės, vadovavimo, pirmosios pagalbos suteikimo vandenyje ir sausumoje įgūdžiai bei daugybė kitų sričių. Kursų teorinė dalis vyko Marijampolėje, Moksleivių kūrybos centre, gegužės pradžioje. Juose dalyvavo apie 20 jūrų skautų iš Marijampolės, Kauno ir Vilniaus.

Tačiau valtininkų kursai buvo tik pradžia. Savaitgalį praleidus namuose ir vos spėjus iš naujo susikrauti turistines kuprines, pirmadienį mes skubėjome į Vilnių pasitikti  savo brolių ir sesių skautų iš Čekijos. Supažindinę svečius su sostine, nakvojome Vilniuje ir 6 val. ryto pajudėjome pajūrio link, kur vyko dviračių žygis „Pirmyn”. Tai tarptautiniai jaunimo mainai, kurių iniciatoriai buvome mes – patyrusių jūrų skautų grupelė iš Marijampolės ir Vilniaus. Šis projektas finansuojamas remiant Europos Komisijai pagal programą „Veiklus jaunimas“. Keturių dienų dviračių žygyje mes aplankėme gražiausias pajūrio vietas ir miestus: Palangą, Klaipėdą, Juodkrantę, Preilą, Pervalką, Nidą. Turėjome jaukų susitikimą su Klaipėdos miesto meru Vytautu Grubliausku, kuris mums papasakojo daug pajūrio miesto subtilybių ir ateities planų. Žygio metu numynėme apie 180 kilometrų, tačiau visą nuovargį nuplaudavo maudynės Baltijos jūroje ir šilta vasaros saulė. Prieš išvykdami iš pajūrio buvome maloniai sutikti kapitono V. Vizbaro ir galėjome apžiūrėti didžiausią Lietuvos burlaivį „Brabanderis“. Po dviračių žygio, palikę savo transporto priemones Klaipėdoje, sėdome į mus atvežusį autobusą ir visi linksmai dainuodami patraukėme Trakų apylinkių link.

Ten liepos 15 – 21 dienomis vyko Lietuvos skautijos Jūrų skautų konferencijos stovykla „90 mazgų“. Į šią stovyklą sugužėjo dalyviai iš visos Lietuvos. Programa buvo pritaikyta amžiaus grupėms, todėl kiekvienas galėjo linksmai leisti laiką su savo bendraamžiais. Kiekviena diena buvo pilna naujų iššūkių. Stovyklos metu vyko keli masiniai žaidimai, įtraukę visus stovyklautojus, taip pat žygis į Trakus ir Šv. Mišios, kurių metu buvo prašoma malonės skautams ir jų artimiesiems. Kiekviena diena baigdavosi  pasisėdėjimu prie laužo, kurio metu visi dalindavosi dienos įspūdžiais, dainuodavo ir žaisdavo. Taip pat į stovyklą buvo atvykę svečių – trys skautai iš Slovakijos, skautai, kurie pristatė Jubiliejinę tautinę stovyklą „Gėrio pėdomis“, vyksiančią kitais metais Telšiuose, ir Lietuvos skautijos vyriausiasis skautininkas Tomas Rakovas.

 

Viskas turi pradžią ir pabaigą. Taip ir mūsų stovyklų maratonas turėjo baigtis. Tą akimirką braukėme liūdesio ašarą. Kartu ir šypsojomės, jog buvome ten, kur taip gera ir smagu. Džiaugėmės padarytais darbais, pavykusiomis stovyklomis ir svečių, Čekijos vandens skautų, šypsenomis, nes išvažiuodami jie sakė, jog tikrai pamilo mūsų kraštą.

Šarūnė Luckaitė ir Lauryna Keraitė, patyrusios jūrų skautės

 

Akimirkos iš stovyklos:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keletas nuotraukų iš dviračių žygio (plačiau aprašyta atskirame straipsnyje) :