Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-05-13

beveik trumpai apie Pirmiją..

šį savaitgalį iškeitus į painius skaičius, atiduodu savo duoklę!

Rašydama lygiai dvyliktąją užsienio ryšių skyriaus veiklos ataskaitą supratau, kad jau - metai. Tokias ataskaitas kiekvienas Pirmijos skyriaus vedėjas pateikia kas mėnesį prieš susirenkant į eilinį Pirmijos posėdį, kuris taip pat vyksta kartą per mėnesį. Gal nebandysiu čia plėstis apie posėdžius, jų įvairumą, pobūdį ar trukmę – Kauno skautų namą (nors ir anksčiau tekdavo jame lankytis) pamėgau ne ką mažiau nei jaukųjį Vilniaus skautų centrą, galiu papasakoti apie aplinkines Kauno „kebabines“, šaunųjį Vytauto prospektą ir dar bala žino ką – gal autostrados įdomias vietas ar Megos ryklius. Bet galiu pasakyti, kad skautų namo niekas geriau nepažįsta nei Aistulė, o dabar jau ir Aistutė.. Posėdžiai posėdžiais, bet visi kartu matomės ir kalbamės dažniau nei dažnai – daugybė renginių, sueigų, išvykų ir kitokių susitikimų -nors imk ir spėk visur. Svarbu paminėti, kad tarp gausybės darbų, nepamirštame ir džiaugsmų – minime gimtadienius, visada apšnekame svarbesnius gyvenimo įvykius ar tai, kas sklando skautiškoje bendruomenėje. Tiesa, turėtumėte pamatyti, kas darosi mūsų elektroninėje grupėje – dalinamės viskuo - tiek sunkiausiais vargais, tiek netikėtais smagumais ar..tiesiog eiliniais darbais. Limitų komunikacijos priemonėms ir laikui neturime – matuojant sveiku protu ir saiku, esame pasiekiami greičiausiai..visą parą!

Ar žinote kas slepiasi už tų mistinių elektroninių paštų adresų? press@skautai.lt, info@skautai.lt, pirmija@skautai.lt, kas kiekvieną mėnesį siunčia “Akelos uolą” (arba ją ruošia), kas deda skelbimus į skautatinklį apie įvairiausius mokymus, stovyklas, kas organizuoja kasmetinį vadovų sąskrydį ar dainų dainelę?

Tikrai žinau, kad daugelis tų, kurie skaito šitus žodžius, tikrai žino ir tuos emailus, ir tuos žmones, ir tų žmonių veidus, ir tų veidų šypsenas. Todėl nevardinsiu visų Pirmijos skyrių vedėjų, bet noriu jums trumpai papasakoti (ką jau pusiau padariau) apie tai, kaip, praleidus metus Pirmijoje, jaučiasi žmogaus ir ką jis per tuos metus išmoksta.

Neseniai buvome kartu susėdę pasikalbėti. Taip, kaip kalbasi žmonės. Visiems gerai žinoma tiesa, kad skautai pagal nerašytą taisyklę yra komunikabilūs, kalbūs žmonės, o visų svarbiausia – jie niekada nenustoja vilties ir nepasiduoda. Kalbant apie metus, o kažkam ir daugiau, galima atrasti daugybę aplankančių jausmų. Kartais laiko stoka užspaudžia taip, kad vieną dieną atsikėlus nebesupranti, nuo ko pradėti. Kitais kartais einant miegoti pagauni save galvojant apie nebaigtą rašyti laišką, nesuformuluotą atsakymą ar dar kitą kokį nebaigtą darbelį.. O iš tiesų išmoksti padaryti tiek daug – niekada iki tol nežinojau, kaip reikia rašyti oficialius raštus dar oficialesniems asmenims, o kaip pasikviesti į svečius skautų iš Suomijos arba pas juos nuvykti. Pasirodo, jog galima nuveikti tiek daug! Marios plačios, bet jūros – dar platesnės.

O jei dar tiksliau – viskas yra idėjos, idėjos, idėjos. Dvi idėjos, trys idėjos – manau, kad žodis „idėja“ labai neblogai apibūdina visas skirtingas veiklas, kurios apima Pirmijos darbą. Visas tas skirtingas idėjas apjungia viena didelė, o tą vieną didelę – dar viena ir taip toliau. Nors šių, 2012 metų darbus ir veiklas esame susiplanavę jau nuo spalio mėnesio ir laikomės šio plano – visi smagumai vistiek prasideda nuo naujų idėjų. Ir tikrai ne popieriaus ar kompiuterio. Kaskart vieni kitus stebiname skyrių narių išradingumu, naujais būdais žvelgiant į tuos pačius dalykus ar renginius, galvojant ir aiškinantis, kaip viską geriau atlikti. Kiekvienas skautaujant išmokstame begales naujų dalykų ir įgijame savybių, kurios mums atveria plačius gyvenimo kelius ar tiesiog palengvina ėjimą jais. Savanoriavimas Pirmijoje šias visas savybes tik dar labiau išugdo ir sudėlioja į vietas. Tiesą pasakius, ir visa kita galvoje susidėlioja, kad suspėtum su greitu ritmu ir pastoviai besisukančiu mechanizmu!

Artėjant link galo, norėjau paklausti, ar girdėjote, kad šiemet rudeninėje kraštų seniūnų sueigoje iš pačios Suomijos pas mus atvyko WOSM konsultantas Jukka Tulivuori, papasakojęs tokių įdomių dalykų, kaip sėkmingai valdyti žmogiškuosius išteklius organizacijos nacionaliniame, regioniniame ar vietiniame lygmenyse. Braižėme didžiausias schemas, piešėme debesėlius ir kvadratus – ar žinote tokią savoką „Fun, Appealing, Attracking“? Suaugusiųjų skyrius turi sudaręs šaunių planų, kaip teisingai ir efektyviai organizacijoje bendrauti ir bendradarbiauti su suaugusiais žmonėmis. Tačiau tam reikia jūsų gudrių protų ir žvitrių akių.. Norite prisidėti prie viso to įgyvendinimo, ar turite savų minčių? Pirmija šiuo metu tikrai labai laukia bendraminčių, galinčių užimti šį garbingą postą!

Beje, visada mėgau brolių skaičiaus klausimą Lietuvos skautijoje. Neprisimenu jokių statistinių skaičiukų, bet spėjimas, kad brolių yra dvigubai mažiau nei sesių – visai galimas faktas. Lygiai tas pats ir mūsų Pirmijoje, na ne tiek, kiek tas pats, o dar baisiau – turime vienintelį patį vyriausią iš vyriausių (ir aukščiausių) Tomą. Aišku tuo visai nesiskundžiame, bet labai laukiame bent dviejų šaunių brolių, kurie pasišautų patvarkyti finansus ar ūkį..Nebežinia, kaip atrodo žemė Obeliuose, kaip atrodytų skautų namas be Aisčių rankų, kaip pritrauktume rėmėjus renginiams jei ne skyrių išmįslai, o juk savi darbai taip pat nelaukia. Jeigu esi visai ūkiškas žmogus arba skaičiai tau nėra visiškai svetimi, turi idėjų, kaip pritraukti paramą ar rėmėjus, žinai, ką reiškia “fundraising”…Pirmijos sesės labia laukia.

 

Ačiū Tomui, Justei, Laimai, Benitai, Simonai, Aistei, Aistulei, Vilmai, Gražuoliui, bei DTA mergaitėms Ievai ir Vaivai.

 

Sesė Beatričė,

Užsienio ryšių skyriaus vedėja

 

P.S. kaip mes atrodome:

..Laima ir ridikėliai!

 

..Justė ir darbeliai!

 

..Sekretoriatas ir šauni jo komanda!

 

..Tomas ir Aukštadvario ežerai!

 

..Simona ir gilūs jos pamąstymai!

 

..Nevisai visi užtat su gerb. Tarybos pirmininku!

 

Vasarinė sudėtis ir šuo :)