Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-04-30

Skautatinklio naujienos: Nebijok būti lyderiu

Pirmadieninis laiškas visiems svajojantiems.

Savaitgalį išgirdau labai gerą mintį, kuri susisiejo su paskutiniu metu galvoje vykstančiais apmąstymais. Mintis buvo apie tai, kad lyderystei nereikia charizmos, ar kokių kitų mistinių, nežinia iš kur atsirandančių savybių. Užtenka drąsos prisiimti atsakomybę būti lyderiu ir tikėjimo tikslu, į kurį vesi savo „gentį“. Tada iš paskos ateina ir charizma. Žmonės natūraliai ieško „vado“, paskui kurio vėliavą galėtų eiti, jei reikės, nors į pasaulio galą. Dar daugiau, nemaža dalis jų yra pasiruošę žmogui, kuriuo tiki atleisti tūkstančius suklydimų, nes ei, čia mūsų vadas, o kam nepasitaiko padaryti klaidų?

Drąsa ir tikėjimas tikslu.

Pagalvok apie save.

Ar esi drąsus? Jei savaitę išgyveni miške be mamos, nebijodamas vilkų, plėšiko Hocenploco, tamsos, purvo, uodų ir skautų vyčių – tikrai gali laikyti save drąsiu. Prisimink savo skautiškus nuotykius, tarp jų tikrai yra ir rimtesnių drąsos pavyzdžių. Galiu duot asmeninį pavyzdį: kai abejoju savo drąsa, prisimenu, kad esu su sklandytuvu apsukus mirties kilpą, neįkrisdama ir įkrisdama persikėlusi per milijoną upelių bei visai upių, ir pan. Visada įtikina.

O kaip tau skautavimo tikslas? Kurti gražesnį pasaulį ugdant jaunus žmones, kurie tarnautų Dievui, Tėvynei ir artimui? Jei bent kelis metus aktyviai skautauji, turbūt vienaip ar kitaip tas tikslas tau visai prie širdies. Ar žinai, kaip reikia pasitikrinti tokius dalykus? Pabandyk pastebėti pats arba paprašyk šalia esančių, kad psižiūrėtų, ką veikia tavo akys, kai pasakoji kam nors apie skautus. Jei jose įsižiebia ugnelės – viskas ok, sveikas prisijungęs prie fanatikų klubo.

Esu tikra, kad šiuos du kriterijus atitinka 99% brolių ir sesių laikančių save skautais. Kitas 1% po vasaros tikrai taps ir drąsesniais ir apie miškus neužsičiaupdami galės pasakoti (įtarčiau, kad dar įtikinamiau nei tie pirmi 99%).

Jauti link ko vedu? Patinka tau tai ar ne, esi lyderis. Tai, kad šiandien apsilankei skautatinklyje ir skaitai šitą naujieną, irgi rodo, kad esi lyderis. Akivaizdžiai sieki, domiesi, galvoji ir darai šiek tiek daugiau nei statistinis vienetas. Esu tikra, kad ypač svajoji tikrai daugiau. Gal net dabar mintimis keliauji po miškus ar užsisvajojęs dairaisi po žydrą pavasarėjantį dangų. Šitie dalykai tau ir taip sekasi, į juos nereikia dėti daug pastangų.

Kur reiktų labiau pasistengti? Turbūt pats labai gerai žinai. Jei nesi tikras, arba nežinai nuo ko pradėti, tam šalia yra vadovai ir draugai, kurie visada turi gerų patarimų. Kažkada netolimoje ateityje tapsi skiltininku, mokyklos prezidentu, namo bendrijos pirmininku, įmonės direktoriumi, vyr. skautininku, prezidentu, o gal tiesiog tuo, kuriam visai nereikia pareigų tam, kad eitų pirmas, rodytų pavyzdį ir prisiimtų atsakomybę. Bus labai apmaudu, jei tada pajusi, kad štai, būdamas paprastu skautu galėjai tiek daug išmokti, išsiugdyti savyje tiek vertingų savybių, bet... patingėjai, nedrįsai, leidai sau lygintis su statistiniais vienetais, o ne pakėlus galvą žiūrėti aukštyn ir ieškoti gerokai virš galvos iškeltų kartelių.

Nebijok būti lyderiu ir stengtis labiau už kitus. Bijok, kas atsitiks, jei to nedarysi.

s. Jorė