Kas Naujo?

Skautų naujienos

2012-04-02

Vlielando sala

Tarp kanalų ir vėjo malūnų pasislėpusi Šiaurės Sachara...

Sveiki, aš esu brolis Simas. Šiuo metu mokausi Nyderlanduose, Amsterdame, ir dėl intensyvių mokslų Lietuvoje neužsibūnu. Taigi, ir skautauju daug mažiau, nei iki studijų. Kiekvieną kartą nugirdęs apie planuojamus žygius vis pagalvoju, kaip gerai būtų atitrūkti savaitgaliui nuo mokslų ir puikiai praleisti laiką su būriu skautų. Tačiau, manau, kad atsigriebsiu po studijų, kurių teliko tik metai. Visgi, turiu pasiūlymą surengti žygį pačiuose Nyderlanduose.

 Trumpai papasakosiu apie šią šalį. Nyderlandų išskirtinis bruožas yra užkoduotas pačiame pavadinime ― olandiškai (Nederland) reiškia “žemas kraštas”. Olandija (arba Nyderlandai) kadaise buvo pelkėta lyguma, apsupta daugybės upių, sudarančių Reino ir Maso deltas. Kadangi 75% Olandijos teritorijos yra žemiau, nei vienas metras virš jūros lygio, ji yra viena labiausiai žmogaus paveiktų pasaulio vietų. Laikui bėgant olandai žemes nusausino, upių krantus tvirtino pylimais ir taip atkovojo vis daugiau sausumos. Visa teritorija buvo sukultūrinta ir išvagota kanalais, kuriais vanduo pompuojamas į jūrą ar upes. Paskutinis natūralus miškas buvo iškirstas devynioliktame amžiuje.

  Tad tiek geografijos, o dabar mano žygio Olandijoje pasiūlymas. Olandų paklausus, ką jie rekomenduotų žygiui, dauguma nusijuokia, kad Olandija nėra tam pats tinkamiausias kraštas, tačiau keli paminėjo šiaurinę šalies dalį. Truputį pasidomėjęs radau tikrai įdomų maršrutą. Tai Vlielando sala, nusidriekusi Olandijos šiaurėje, Frieslando regione. Vlielando saloje vyrauja smėlis ir kopos, todėl ji kartais netgi vadinama šiaurės Sachara. Pavasario potvynių ar audrų metu ji dažniausiai būna užliejama vandens. Tačiau vasaros metu tai nėra itin sudėtingas maršrutas, kuris taip pat nėra pats ilgiausias, vos daugiau nei 20 kilometrų.  Manau, tai būtų puikus žygis, pasimėgaujant jūra, vėju ir atsiveriančiais vaizdais. Tik yra vienas niuansas – kadangi Vlielandas yra sala, kurioje nėra nuolatinių gyventojų, jis dažnai yra naudojamas karinėms pratyboms. Taigi žygį būtų galima planuoti nebent savaitgalį, kai jos tikrai nevyksta.

           Pats po šiaurinę Olandiją nesu keliavęs, tačiau iš olandų atsiliepimų supratau, kad tai vienintelė žmogaus nepaliesta vieta. Visur kitur galima žygiuoti nebent dviračių takais, tarp pievų, kanalų ir vėjo malūnų.

Šiuo metu, naudojantis pigių oro linijų pasiūlymais, galima rasti  skrydį į Olandiją, kuris tekainuotų apie 20 eurų. Taigi, Olandija nėra taip toli ir tokia nepasiekiama, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Jei atsiras susidomėjusių mano idėja pakeliauti po Olandiją, būtų galima rimčiau pasidomėti ir suplanuoti konkretų maršrutą, galbūt įtraukiant ir Amsterdamą, kurį pažįstu daug geriau, nei šiaurinę Olandiją.

            Prisegu maršruto palydovinę nuotrauką ir keletą fotografijų, kurios leidžia susidaryti įspūdį apie laukiančius vaizdus.

 

Brolis Simas